Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 33 Issue 1
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- Pages.122-127
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- 2001
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- 0367-6293(pISSN)
Biological Activities of Substance Extracted from the Fruit Body of Formitopsis rosea
잔나비버섯 자실체로부터 분리한 물질의 특성 및 생리활성
- Chung, Ho-Kweon (Biomaterial research center, Charmzone Co., Ltd.) ;
- Lee, June-Woo (Department of Food Science & Technology, Kyungbuk College)
- Published : 2001.02.28
Abstract
This study was conducted to investigate the characteristics and biological activities of the substance extracted from the fruit body of Formitopsis rosea. The substance was extracted by hot water and then it was separated high and low molecular weight fraction by ethanol precipitation, The high molecular weight fraction was found to be a proteoglycan composed of glucose, mannose, galactose, xylose, fructose, ribose and amino acids. The amino acids of proteoglycan were mainly threonine, isoleucine, glycine, aspartic acid. Anticomplementary activity of the high molecular weight fraction was higher than that of the low molecular weight fraction. And also, the high molecular weight fraction enhanced phagocytic activity and nitric oxide production of macrophage. In enzymatic lipid peroxidation reaction with
잔나비버섯 자실체로부터 열수추출하여 얻어진 고분자 및 저분자 분획의 이화학적 특성 및 생리활성 대하여 검토하였다. 고분자와 저분자 분획은 당과 단백질 및 소량의 hexosamine을 함유하고 있었다. 구성 당은 주로 glucose, galactose, mannose와 소량의 xylose, fructose, ribose 및 arabinose 등으로 구성되었으며, 아미노산의 경우는 당과 단백질의 결합력에 관여하고 있는 Ser과 Thr를 다량 함유하고 있는 것으로 조사되었다. 고분자 분획의 분자량은 10 kD 부근에서 주를 이루고 있는 것으로 나타났다. 항보체활성은 고분자 분획에서 높았으며, 항체생성능은 대조군에 비해 약간 증가하는 양상을 나타내었다. 탐식능, NO 및