Estimation of Dietary Daily Intake of PCDDs/PCDFs from Korean Retail Food

우리 나라 시판 식품을 통한 다이옥신 섭취량 평가

  • Kim, Kyoung-Sim (Department of Environmental Engineering, Chonbuk National University) ;
  • Kim, Jong-Guk (Research Institute of Industrial Technology, Chonbuk National University) ;
  • Kim, Man-Young (Department of Analytical Laboratory, Korea Consumer Protection Board)
  • 김경심 (전북대학교 환경공학과) ;
  • 김종국 (전북대학교 공업기술연구소) ;
  • 김만영 (한국소비자보호원 시험검사소)
  • Received : 1999.12.20
  • Accepted : 2000.05.02
  • Published : 2000.07.31

Abstract

The main route of exposure of the human population to polychlorinated dibenzop-dioxins(PCDDs) and polychlorinated dibenzofurans(PCDFs) is through the diet. However in Korea, there are few studies on PCDDs/PCDFs levels in environmental samples and foods. The purpose of this study is to analyze concentration of PCDDs/PCDFs in Korean retail foods and to estimate dietary daily intake of them. 9 samples from animal food and 10 samples from plant food were analysed for PCDDs/PCDFs. Concentrations of PCDDs/PCDFs ranged from 0.02(milk) to 5.39(anchovy)pg/g. TEQ levels appeared in order of fish/shellfish, meat, vegetable, cereal, fruit and milk, and these values ranged from 0.0008 to 0.3153pgTEQ/g. The daily intake of PCDDs/PCDFs via food was calculated to be about 37.7pgTEQ/day and these values are equivalent to 0.75 pgTEQ/kg b.w./day, under consideration of 50kg for body weight. The daily intake of PCDDs/PCDFs via food was lower than that in other countries. From these results, it is important to note that fish/shellfish intake is one of the main sources of PCDDs/PCDFs exposure in Korea.

인간은 주로 식품을 통해 다이옥신에 폭로되는 것으로 알려져 있다. 그러나 우리 나라에서는 다이옥신의 섭취량에 대한 조사뿐만 아니라 일반 환경시료 중 다이옥신 잔류 농도에 대한 실태파악조차도 매우 적은 상황이다. 따라서 본 연구에서는 우리 나라에서 시판되고 있는 식품 중 다이옥신 잔류실태를 조사하고 이 결과를 이용하여 식품을 통한 1일 다이옥신 섭취량을 평가하였다. 10종의 식물성 식품과 9종의 동물성 식품을 대상으로 다이옥신 잔류 농도를 분석한 결과 다이옥신 농도는 0.02(우유)~5.39(멸치) pg/g의 범위였으며 TEQ농도는 0.0008~0.3153 pgTEQ/g의 범위로 개별 식품별 농도는 어패류, 육류, 채소류, 곡류, 과일류, 우유의 순으로 높게 나타났다. 우리 나라 국민의 1일 다이옥신 섭취량은 37.7 pgTEQ/day로서 우리 나라 성인의 평균체중 50kg을 기준으로 환산하면 약 0.75 pgTEQ/kg/day의 다이옥신을 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 이들 수치는 외국에 비해 다소 낮은 수준이었고 어패류의 섭취가 다이옥신 폭로의 주요한 경로인 것을 알 수 있었다.

Keywords