In vitro Propagation of Arbuscular Mycorrhizal Fungi using Ri t-DNA Transformed Carrot Roots

Ri t-DNA로 형질전환된 당근 뿌리를 이용한 Arbuscular 균근균의 기내증식

  • 조자용 (남도대학 원예산업과) ;
  • 손보균 (순천대학 농업생명과학대학) ;
  • 이효연 (순천대학 농업생명과학대학) ;
  • 정순주 (전남대학교 응용생물학부)
  • Published : 2000.12.31

Abstract

This study was conducted to propagate the arbuscular mycorrhizal fungi in vitro using the hairy root of carrot transformed by Agrobacterium rhizogenes with Ri t-DNA. Mycorrhizal spores and roots in sudangrass plants were wet-sieved, surface-sterilized and inoculated onto the hairy root of carrot on the Modified Strullu & Romand (MSR) medium. The mycorrhizal spores of Glomus sp. propagated in vitro for 12 weeks was about $50{\mu}m$, and the shapes of spores were round or elliptic. Spores were formed mainly at the middle of the hyphae. Number of mycorrhizal spores propagated using dual culture of the transformed carrot roots and the mycorrhizal inoculum for 12 weeks were about 1,200 per plates.

Agrobacterium rhizogenes의 Ri t-DNA로 형질전환된 당근의 모상근에 Glomus sp.를 감염시킨후 arbuscular 균근균 포자를 Modified Strullu & Romand 배지상에서 12주 동안 기내증식하였다. 기내증식을 위한 접종원으로는 포자보다는 균근감염 뿌리가 더 좋았다. 당근 모상근과 arbuscular 균근균의 대치배양으로 증식된 Glomus sp.의 포자는 직경 약 $50{\mu}m$정도의 원형 또는 타원형의 포자로서 균사의 중간부위에서 형성되었다. 12주 동안 기내에서 대치 배양한 결과 plate 당 약 1,200개 정도의 arbuscular 균근균 포자를 생산하였다.

Keywords