Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 33 Issue 1
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- Pages.75-78
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- 2000
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Toxicity and Taste Components of the Pufferfish, Sphoeroides annulayus (bull's eye puffer), from Mexico
멕시코산 황소눈복어 (Sphoeroides annulatus)의 독성 및 정미성분
- KIM Kyung-Sam (Dept. of Food Nutrition, Pusan Women's College) ;
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KIM Dong-Soo
(Dept. of Food Science and Technology, College of Engineering, Kyungsung University)
- Published : 2000.01.01
Abstract
The present study was conducted for the data of toxicity and taste components of the pufferfish, Sphoeroides annulayus (bull's eye fuller), transported from Mexico. All other parts including muscle and skin were nontoxic ranging below
수산물 수입이 전면 개방됨에 따라 앞으로 외국으로부터의 수산물 수입이 급증할 것으로 여겨지는 시기에 외국산 복어 가운데 멕시코산 황소눈복어에 대한 독성 및 정미성분에 관한 자료를 얻기 위하여 mouse assay법에 의하여 독성을 조사하였고, 아울러 정미성분인 ATP관련물질과 유리아미노산도 분석하였다. 생식선은 약한 독성 (무독 내지