Pilot-scale preparation and physicochemical characteristics of microbiological agar from Gelidium amansii in Korea

국내산 우뭇가사리로부터 미생물 배지용 한천의 pilot규모 정제와 특성

  • KIM Doo-Sang (Department of Food Science and Nutrition, Yosu National University) ;
  • KIM Hyeung-Rak (Department of Food Science and Nutrition, Yosu National University) ;
  • KIM Jeong-Han (Department of Refrigeration Engineering, Yosu National University) ;
  • PYEUN Jae-Hyeong (Faculty of Food and Biotechnology, Pukyong National University)
  • 김두상 (여수대학교 식품영양학과) ;
  • 김형락 (여수대학교 식품영양학과) ;
  • 김정한 (여수대학교 냉동공학과) ;
  • 변재형 (부경대학교 식품생명과학과)
  • Published : 2000.01.01

Abstract

Agar for microbiological medium was prepared with pilot-scale for industrial application by the process of microfiltration ($0.4 {\mu}m\;pore size$) in $40{\~}50{\circ}C$, washing with sot water, and treatment with $0.25\;N NaOH\;at\;70{\circ}C$. Transparency, gel strength, viscosity, sulfate content, and syneresis ratio of agar prepared from Gelidium amansii was compared with commercial agar for microbiological medium. Gel strength and transparency were increased with processing, however, it's viscosity, sulfate content, and syneresis ratio were reduced. The final agar product was superior to commercial agar for microbiological medium.

우뭇가사리로부터 조한천을 조제하고, 이를 실제 산업에 적용할 목적으로 $0.4\;{\mu}m$ 기공을 가지는 여과 막을 microfiltration한 후, $50{\circ}C$의 온수로써 가용성 물질을 제거하고, 0.25 N NaOH로 $70{\circ}C$에서 2시간 처리하는 알칼리 처리를 거쳐 미생물 배지용 한천을 조제하였다. 이화학적 특성을 측정한 결과에 의하면, 겔강도는 $460g/cm^2$에서$738g/cm^2$으로 상승하였고, 점도는 12 cp에서 5.2 cp로, 황산기 함량은 $1.8{\%}$에서 $0.4{\%}$로, 그리고 이수율은 $10.3{\%}$에서 $5.4{\%}$로 저하하여 제품의 품질이 월등히 향상되었다. 상용되는 미생물 배지용 한천은 겔강도가 $358{\~}368g/cm^2$, 점도는 8 cp, 황산기 함량은 $2.18{\~}2.39{\%}$ 및 시너레시스율은 $11.3{\~}12.4{\%}$로 분석되어 본 실험법으로 정제한 한천이 물성 및 성분에 있어서 휠씬 우수 하였다.

Keywords