Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 33 Issue 1
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- Pages.51-54
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- 2000
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Change of Taurine Content in Squid Meat during Squid Processing and Taurine Content in the Squid Processing Waste Water
오징어 가공중 타우린 함량의 변화 및 가공 폐액중의 타우린 함량
- CHO Soon Yeong (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National Univenity) ;
- JOO Dong Sik (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National Univenity) ;
- PARK Shin HO (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National Univenity) ;
- KANG Hyun Ju (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National Univenity) ;
- JEON Joong Kyun (East Coastal Marine Bioresources Research Center, Kangnung National Univenity)
- 조순영 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터) ;
- 주동식 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터) ;
- 박신호 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터) ;
- 강현주 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터) ;
- 전중균 (강릉대학교 동해안해양생물자원연구센터)
- Published : 2000.01.01
Abstract
The aim of this study was to collect fundamental data of taurine contained in the waste water from squid processing. The concentration of taurine and free amino acid was measured during each steps of squid processing as well as from waste of skinned and cooked squid, respectively. As a result, proline concentration reached to
오징어 가공 폐액 중에는 기능성 물질로 분류되고 있는 taurine이 다량 함유되어 있다는 사실이 밝혀졌기에 고부가가치 물질로서의 이용을 위한 기초 자료의 확보를 위해 본 연구가 시도되었다. 오징어 가공공장에서 각 공정별로 시료를 취하여 유리 아미노산과 taurine의 함량을 측정하고, 탈피액이나 자숙액 중의 taurine 함량을 확인하였다. 그 결과 원료, 탈피 및 자숙 오징어의 경우 proline이