Growth and Body Composition of Larval Ayu (Plecoglossus altivelis) Fed the Micro-diets Containing Kluyveromyces fragilis and Candida utilis

미립자사료에 효모, Kluyveromyces fragilis와 Candida utilis의 첨가가 은어 자어의 성장과 체성분에 미치는 영향

  • LEE Sang-Min (Faculty of Marine Bioscience & Technology, Kangnung National University) ;
  • KIM Dong-Ju (Faculty of Marine Bioscience & Technology, Kangnung National University) ;
  • KIM Kyoung-Duck (Faculty of Marine Bioscience & Technology, Kangnung National University) ;
  • KIM Joong-Kyun (Divison of Food Science and Biotechnology, Pukyong National University) ;
  • LEE Jong Ha (National Fisheries Research & Development Institute)
  • 이상민 (강릉대학교 해양생명공학부) ;
  • 김동주 (강릉대학교 해양생명공학부) ;
  • 김경덕 (강릉대학교 해양생명공학부) ;
  • 김중균 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 이종하 (국립수산진흥원 울진수산종묘시험장)
  • Published : 2000.01.01

Abstract

A 7-week growth trial was conducted to investigate the effects of yeasts (Kluyveromyces fragilis and Candida utilis) with or without cell wall chemical treatment (protoplasted) in formulated diets on growth and body composition of larval ayu (Plecoglossus altivelis). Three replicate groups of ap average weighing 100 mg were fed diets containing each level ($5{\%}$) of K. fragilis, protoplasted K. fragilis, C. utilis, protoplasted C. utilis or brewer's yeast as an additive. Survival rate of fish fed the diet containing protoplasted K. fragilis, C. utilis or protoplasted C. utilis was higher than that of fish tea the control diet (P<0.05). Body weight .gain of fish fed the diet containing protoplasted K. fragilis was higher than that of fish fed the control diet (P<0.05). Crude protein and ash contents of Ssh were not significantly affected by the different dietary yeasts (P>0.05), On the other hand, crude lipid content of fish fed the diet containing K. fragilis, protoplasted K. fragilis or brewer's yeast was higher than that of fish fed the control diet (P<0.05). Amino acids composition of fish was not significantly affected by the different dietary yeasts (P>0.05), except aspartic acid. The results suggest that protoplasted K. fragilis as an additive in micro-formulated diet can improve weight gain and body quality of larval ayu.

은어 자어 배합사료에 효모의 첨가효과를 조사하기 위해 K. fragilis, protoplasted K. fragilis, C. utilis, protoplasted C. utilis 및 맥주효모를 각각 $5{\%}씩$ 첨가한 6종류의 실험사료를 미립자 크럼블 형태로 제조하여 평균체중 l00 mg 전후의 자어를 대상으로 사육 실험하였다. 사료별 3반복으로 7주간 사육 실험한 후의 생존율은 protoplasted K. fragilis, C. utilis 및 protoplasted C. utilis 첨가구가 $93{\~}94{\%}$로 효모 무첨가구인 대조구의 $87{\%}$보다 유의하게 높은 경향이었으며 (P<0.05), K. fragilis 및 맥주효모 첨가구는 대조구와 유의한 차이를 보이지 않았다 (P>0.05). 증체율은 protoplasted K. fragilis 첨가구가 $149{\%}$로 대조구의 $78{\%}$보다 유의하게 높았고 (P<0.05), 그 외 실험구들과는 유의한 차이가 없었다 (P>0.05). 전어체의 단백질과 회분 함량은 모든 실험구간에 유의한 차이는 없었고 (P>0.05), 지질 함량은 K. fragilis와 맥주효모 첨가구들이 대조구보다 낮은 값을 보였다 (P<0.05). 전어체의 아미노산 조성중 Asp는 효모 첨가구들이 대조구보다 유의하게 높은 값을 보였으며 (P<0.05), 그 외 아미노산들은 실험구간에 유의한 차이가 없었다 (P>0.05). 이상의 결과로부터 C. utilis보다는 K. fragilis를 외벽 처리하여 첨가하는 것이 은어 자어의 성장과 어체 지질 성분을 더 개선시킬 수 있을 것으로 전망된다.

Keywords