한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제33권3호
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- Pages.192-197
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- 2000
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
대멸치의 지질산화 및 지방산 조성의 변화에 미치는 건조조건의 영향
Effects of Drying Conditions on Lipid Oxidation and Patty acid Compositions of Large Anchovy
- 조영제 (부경대학교 식품생명공학부) ;
- 심길보 (부경대학교 식품생명공학부) ;
- 김태진 (국립수산진흥원 위생가공연구실) ;
- 강수태 (부경대학교 식품생명공학부) ;
- 이호수 (부경대학교 식품생명공학부) ;
- 최영준 (경상대학교 해양생물이용학부(해양산업연구소))
- Cho, Young-Je ;
- Shim, Kil-Bo ;
- Kim, Tae-Jin (Sanitation and Processing Research Division, National Fisheries R & D Institute) ;
- Kang, Su-Tae (Faculty of Food Science and Biotechnology, Pukyong National Univ.) ;
- Lee, Ho-Soo (Faculty of Food Science and Biotechnology, Pukyong National Univ.) ;
- Choi, Young-Jin (Division of Marine Bioscience/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National Univ.)
- 발행 : 2000.05.01
초록
본 연구는 대멸치로 소건품을 제조하기 위하여 건조조건에 따른 수분함량의 변화와 지질의 산화를 조사하였다. 수분은
To develop plain dried products of large anchovy, Engraulis japonica, lipid oxidation during drying of large anchovy and optimal drying condition were investigated. The moisture contents of large anchovy on 7 hrs dryness were