Chitosan and N-acetylchitosan film from Squid Pen and Their Characteristics

오징어 연골을 이용한 Chitosan 및 N-acetylchitosan film의 제조 및 특성

  • CHOI Hyeon-Mee (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • LEE Keun-Tai (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University)
  • Published : 2000.07.01

Abstract

In order to utilize the processing wastes of squid, chitosan was prepared by intermittent deacetylation treatment of ${\beta}-chitin$ richly contained in the pen of squid, and then their characteristics of chitosan and N-acetylchitosan film were studied. The acetylation time of N-acetylchitosan film-1 (N-ACE-1) manufactured from chitosan solution by treating with acetic anhydride was about 12 hrs. In SEM photomicrographs, the surface of chitosan film was regularly arranged netlike, and that of N-acetylchitosan film-2 (N-ACE-2) was rough like snowflake and larger than chitosan film. The chitosan film (thickness 0.02 mm, time 60 min) had the highest tensile strength ($1,240 kg/cm^2$) and elongation ($58.25{\%}$), N-ACP-1 (thickness 0.02 mm, time 60 min) had the highest water permeability ($539 g/m^2{\cdot}24 hrs$), oxygen permeability ($20,000 cm^3/m^2{\cdot}24 hrs{\cdot}atm$) and water uptake ($350{\%}$) among the tested films.

${\beta}-chitin$으로 되어 있는 오징어 연골로부터 간헐적으로 chitosan을 만든 다음 Chitosan 및 acetylchitosan 필름을 제조하여 생물 기능성 소재로서의 필름의 특성에 대하여 검토한 결과 N-ACF-1을 만들 때 사용되는 무수초산과의 반응시간은 12시간 정도가 적당하였으며 이 때 I.R. spectrum상에 $1,732cm^(-1)$에서 bend가 나타났으며 이 ester carbonyl group은 1M KOH/MeOH로 실온에서 4시간 정도 침지시켰을 때 bend가 사라졌다. 두께가 0.02 mm인 chitosan film의 인장강도가 $1,240kg/cm^2$, 신장율 $58.25{\%}$로 가장 컸으며 N-ACF-1이 투습도 $5391m^2{\cdot}24hr$, 산소투과도 $20,000cm^3/m^2{\cdot}24hrs{\cdot}atm$로 3개의 필름 중 가장 높았다. 필름의 흡수능은 두께가 0.02mm인 N-acetylchitosan film이 $60min에서 350{\%}$ 정도 흡수하였다. 두께가 0.04mm N-ACF-1은 $60min$에서 약 $300{\%}$ 흡수하여 두께가 얇은 것이 더 높은 흡수능을 나타냈다.

Keywords