Korean Journal of Environmental Agriculture (한국환경농학회지)
- Volume 19 Issue 4
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- Pages.270-275
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- 2000
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- 1225-3537(pISSN)
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- 2233-4173(eISSN)
Processing and Fermentation of Food Wastes with MS Microorganism Complex for Swine Feeds
MS 미생물복합군에 의한 음식폐기물의 양돈사료화를 위한 적정처리공정
- Lee, Jeong-Chae (Biodefensive Substances Group, Institute of Biotechnology, Chonnam National University) ;
- Jung, Woo-Jin (Department of Animal resource, Chonnam National University) ;
- Lim, Kye-Taek (Biodefensive Substances Group, Institute of Biotechnology, Chonnam National University) ;
- Kim, Tae-Hwan (Department of Animal resource, Chonnam National University)
- 이정채 (전남대학교 생물공학연구소 생물방어물질그룹) ;
- 정우진 (전남대학교 농과대학 동물자원학과) ;
- 임계택 (전남대학교 생물공학연구소 생물방어물질그룹) ;
- 김태환 (전남대학교 농과대학 동물자원학과)
- Published : 2000.12.30
Abstract
In order to investigate the proper processing of food wastes with miraculous soil-microorganisms (MS) for final use of swine feeds, calory, amino acid and fatty acid in food wastes were determined in relation with fermentation process with MS microorganism complex. Aflatoxin test was also performed to check safety of the fermented food wastes. Calory of food wastes was determined in average
토양미생물군인 Miraculous soil-Microorganisms (MS균) 제제를 음식폐기물에 처리 후 발효공정에 따른 아플라톡신의 잔존 유무 분석, 열량 아미노산 및 지방산 조성분석을 통해 양돈사료화를 위한 효율적 처리방법에 대한 자료를 얻고자 실시하였다. 음식폐기물의 MS균 발효 후 calorimeter를 이용한 열량측정 결과 건물 1g당 평균 7.599 Kcal D.M 정도의 높은 열량을 가지는 것으로 나타났으며, MS균 첨가 후 각 발효공정의 모든 시료에서 아플라톡신은 검출되지 않았다. 음식폐기물내 총 아미노산의 함량은 쌀겨 (10%) 및 어분 (5%) 첨가 후 MS균에 의한 3주간 혐기발효 하였을 때