사과원에서 유기질비료시용이 토양화학성 및 사과 수량에 미치는 영향

Effect of Organic Fertilizer Application on the Chemical Properties of the Orchard Soils and Apple Yield

  • 최정 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 이동훈 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 최충렬 (경북대학교 농과대학 농화학과)
  • Choi, Jyung (Dept. of Agri. Chemistry, College of Agri., Kyungpook National University) ;
  • Lee, Dong-Hoon (Dept. of Agri. Chemistry, College of Agri., Kyungpook National University) ;
  • Choi, Choong-Lyeal (Dept. of Agri. Chemistry, College of Agri., Kyungpook National University)
  • 발행 : 2000.12.30

초록

퇴비의 시용량에 따른 사과의 수량과 토양화학성에 미치는 영향을 조사한 결과는 다음과 같았다. 사과원에 퇴비시용량의 증가에 의해 토양중의 인산함량 및 치환성 양이온의 함량이 증가하였으나, 유기물은 거의 변화가 없었다. 퇴비의 시용량이 증가할수록 사과의 수량은 증가하였으나, 경도 및 당도의 차이는 없었다. 화학비료를 감비처리하고 퇴비의 시용량을 높인 결과 퇴비의 시용량이 증가함에 따라 토양 중 유기물 및 Ca의 함량은 증가하였다.

This study was conducted to find out the effect of long-term compost application on the chemical properties of the orchard soils and apple quality. The contents of P and cations in soils were increased by the application of compost, while there are no difference in that of organic matter. The increase in application rates of compost resulted to the increase in apple yields, however, firmness and Brix of apple were as not differentiated by the compost application. The application of lower chemical fertilizer and higher compost resulted to the increase in the contents of organic matter and Ca in soils. The compost application resulted to the increase in inorganic material contents in soil but was not effective on the quality of apple fruits.

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