Induction of Boiling Stable Proteins by Cold and ABA Treatment in Radish Cotyledon and Hypocotyl

무 자엽과 하배축에서 저온과 ABA처리로 유도된 중탕에 강한 단백질 분석

  • 조봉희 (수원대학교 생명과학부)
  • Received : 2000.01.18
  • Published : 2000.06.25

Abstract

Boiling stable proteins of 53 kDa and 29 kDa existed natively in the cotyledons of Bak Kyoung, fall radish (Raphanus raphanistrodes L.) Boiling stable proteins of 36 kDa and 16.5 kDa were newly induced by cold stress and the proteins of 53 kDa and 29 kDa increased during the cold stress. The proteins of 53 kDa were denatured within 2 hrs after removing cotyledons from plants. Boiling stable proteins of 53 kDa existed natively in the hypocotyls as much as in the cotyledons whereas 24 kDa and 18 kDa proteins were increased by stress. Boiling stable proteins of 53 kDa were induced and those of the 25 kDa and 23 kDa were increased by cold treatment and ABA treatment in the cotyledons of Jangchundaehyung F1 spring white (Raphanus raphanistrodes L.). These results showed the differences of induced boiling stable proteins between fall radishes and spring radishes. Cycloheximide inhibited the induction of 25 kDa and 23 kDa proteins during stress. 22 kDa native protein disappeared during ABA treatment and reappeared by cycloheximide treatments. It may be explained that cycloheximide was responsible for the destruction process of proteins in the living organisms. The profile of boiling stable proteins in hypocotyls of spring radishes during stress was same as that of fall redishes.

백경 가을무 자엽은 선천적으로 53kDa과 29kDa인 중탕에 강한 단백질을 소유하고 있다. 저온 스트레스를 주면 중탕에 강한 36kDa과 16.5kDa 단백질이 새로 유도되었고, 53kDa과 29kDa의 단백질은 더 증가되었다. 중탕에 강한 53kDa 단백질은 자엽을 제거한지 2시간 이내에 변성되었다. 백경 가을무 하배축에서는 자엽에서와 같이 선천적으로 중탕에 강한 53kDa 단백질이 존재하고, 스트레스를 받으면 중탕에 강한 24kDa과 18kDa 단백질이 새로 유도되었다. 장춘대형 봄무 자엽에서는 저온과 ABA 스트레스를 주면 중탕에 강한 53kDa 단백질이 유도되었고, 25kDa과 23kDa 단백질이 증가되어 백경 가을무와 장춘대형 봄무에서 스트레스에 대항하여 유도되는 중탕에 강한 단백질이 다름을 알 수 있었다. 중탕에 강한 25kDa과 23kDa 단백질의 유도는 cycloheximide에 의해 방해 되었다. 22kDa 단백질은 ABA 처리로 사라졌다가 cycloheximlde의 처리로 다시 증가되어, cycloheximide는 생체 내 단백질의 분해에도 관여하는 것으로 보인다. 장춘대형 봄무의 하배축에서 스트레스로 유도되는 단백질의 양상은 백경 가을무 하배축에서 유도되는 단백질의 양상과 유사하였다.

Keywords

References

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