Food Science and Preservation (한국식품저장유통학회지)
- Volume 7 Issue 3
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- Pages.326-330
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- 2000
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- 3022-5477(pISSN)
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- 3022-5485(eISSN)
Antimicrobial Activities of Marinex and Preservative Characteristics of Soybean Curds Soaked in Diluted Marinex
마린엑스의 항균성 및 두부에의 침지 효과
- Seo, Kwon-Il (Department of Food Science and Nutrition, Sunchon National University) ;
- Kim, Yong-Taek (Department of Food Science and Nutrition, Pusan National University) ;
- Kim, Hong-Chul (Department of Microbiological Engineering, Chinju National University)
- Published : 2000.09.01
Abstract
Antimicrobial activities of marinex and preservative characteristics of soybean curds soaked in diluted marinex were investigated. One hundred ml of marinex showed antimicrobial activities against Streptococcus mutans, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Escherichia coli and Escherichia coli O-157 on a paper disc test. The growth of the microorganisms were inhibited with 200
각종 식중독균에 대한 마린엑스의 항균활성을 측정하고, 두부에의 처리효과에 대하여 조사하였다. Paper disc법에 따른 항균활성은 100ml의 마린엑스 첨가시에도 시험균주 모두에서 강하게 나타내었으며, 마린엑스를 각 시험균주에 농도별로 첨가한 후 균의 증식을 조사한 결과 첨가농가 클수록 균의 증식을 더 크게 억제하였다. 마린엑스를 희석한 물에 두부를 첨지하여 상온에 저장하면서 pH, 색도, texture, 대장균수 및 생균수를 조사한 결과 두부 침지액의 pH는 저장 1일에 처음보다 낮아졌다가 저장기간이 경과함에 따라 조금씩 증가하였다. 색도는 L, a, b 및