Effect of Acetic Acid Fumigation to Prevent Postharvest Decay of Grapes

초산훈증에 의한 포도저장병의 발생억제 효과

  • Park, Seok-Hee (Sangju Persimmon Experiment Station, Kyongbuk Institute of Agricultural Technology) ;
  • Roh Young-Kyun (Punggi Ginseng Experiment Station, Kyongbuk Institute of Agricultural Technology) ;
  • Cho, Doo-Hyun (Sangju Persimmon Experiment Station, Kyongbuk Institute of Agricultural Technology) ;
  • Choo, Yeun-Dae (Sangju Persimmon Experiment Station, Kyongbuk Institute of Agricultural Technology)
  • 박석희 (경북농업기술원 상주감시험장) ;
  • 노영균 (경북농업기술원 풍기인삼시험장) ;
  • 조두현 (경북농업기술원 상주감시험장) ;
  • 추연대 (경북농업기술원 상주감시험장)
  • Published : 2000.09.01

Abstract

Grapes(Vitis labruscana B) were fumigated with acetic acid at 20mg/liter to reduce storage decay and packaged with polyethylene film(0.03mm), then stored for 90 days at 2$^{\circ}C$. Modified atmosphere packaging reduced slightly weight loss and soluble solids content during storage. Acetic acid fumigation decreased effectively berry shattering and achieved remarkable control of rotting for storage. Two grape cultivars, 'Campbell Early' and 'Sheridan', fumigated with acetic acid had only 0.7~2.9 berries rot compared with 8.3~27.6 berries rot of cluster for grapes that were not fumigated.

포도 저장중의 가장 큰 문젯점인 부패과 발생을 경감시키기 위하여 acetic acid를 'Campbell Early'와 'Sheridan'품종에 훈증처리하여 그 효과를 조사하였다. 그 결과 포도과실의 탈립정도는 acetic acid를 훈증처리한 후 저장 90일에 두 품종 모두 1.0~1.5%로 나타나 무처리의 2.9~8.0%와 비교하여 탈립억제 효과가 인정되었다. 부패과립은 acetic acid 훈증처리구의 경우 저장 90일에 과방당 0.7~2.9% 발생되어 무처리구의 8.3~27.6%와 비교하여 현저하게 감소되었고, PDA배지상에서 병원균의 생장유무를 관찰할 결과 병발생이 없어, acetic acid 훈증처리가 병발생 억제에 효과적이었다.

Keywords