온실에서 고추.토마토 역병 및 오이 노균병에 대한 아인산(phosphorous acid)의 방제 효과

Effect of phosphorous acid on control of phytophthora blight of red-pepper and tomato, and downy mildew of cucumber in the greenhouse

  • Published : 2000.03.31

Abstract

아인산의 고추 토마토 역병 및 노균병에 대한 방제 효과를 성체 식물체를 이용하여 온실에서 검정한 결과, 고추 역병의 경우 $1,408{\mu}g$ a.i./mL ($H_{3}PO_{3}$) 농도 처리에서 91%와 80%의 예방 및 치료효과를 보였다. 토마토 역병의 경우는 $1,408{\mu}g$ a. i./mL 처리에서 각각 63.4%와 13.0%의 예방 및 치료효과를 보여 고추 역병에 비해 효과가 저조하였다. 토마토 역병균의 유주자낭의 밀도가 $1{\times}10^{3}{\sim}1{\times}10^{4}/mL$일 경우 방제 효과가 높았다. 고추역병균에 대한 약제지속효과에 있어서 아인산은 경엽처리 4일 후에도 94%의 높은 방제 효과를 보여 대조약제인 포롬 수화제에 비해 효과가 지속됨을 알 수 있었다. 오이 노균병에 대해서는 $1,408{\mu}g$ a.i./mL 처리는 82와 62%의 예방 및 치료효과를 보였다. 아인산의 경엽처리는 식물의 생육을 촉진시키는 것으로 나타났다.

Control effects of phosphorous acid were investigated on three diseases. For Phytophthora blight of red pepper, protective and curative effects of phosphorous acid at the concentration of $1,408{\mu}g$ a. i./mL were 91.0% and 80.0%, respectively. In case of late blight of tomato, caused by Phytophthora infestans, protective and curative effects were 63.4% and 13.0% at the same concentration, respectively. However, the protective and curative effects of phosphorous acid increased by decreasing inoculum density of Phytophthora infestans. The protective effects of phosphorous acid on control of Phytophthora blight of red pepper was persisted for 4 days with high control efficacy (94.0%). The protective and curative effects of phosphorous acid ($1,408{\mu}g$ a. i./mL) on cucumber downy mildew were 82.0% and 62.0% respectively. The foliar application of phosphorous acid also promoted shoot growth and fresh weight of red pepper.

Keywords