대나무 기름의 항균효과

Antimicrobial Activity of Bamboo(Phyllostachys bambusoides) Essential Oil

  • 발행 : 2000.03.01

초록

Bamboo oil의 천연 보존료로서의 가치를 평가하기 위해 합성 보존료인 BHA와 이미 수입되어 사용되고 있는 천연보존료인 tea tree oil을 비교하기 위하여 disc diffusion법과 broth dilution 법으로 S. aureus와 E. coli대한 항균력을 검토한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. Disc diffusion법으로 S. aureus에 대한 항균력을 조사한 결과 BHA>tea tree oil>bamboo oil 순이었고 E. coli에 대한 항균력은 bamboo oil이 가장 강하게 나타났으며 다음은 BHA>tea tree oil순으로 나타났다. 2. Broth dilution법으로 S. aureus와 E. coli모든 시료 6.0$\mu$l/ ml 이상에서 모두 측정되지 않아 모든 시료에서 동일하게 최소억제농도가 6.0$\mu$l/ ml 이상 필요한 것으로 나타났다. 3. Bamboo oil의 이용 개발 시 경제적 조건은 동일한 항균력을 기대할 때 tea tree oil에 비하여 약 20%정도 저렴하여 경제성이 충분히 있는 것으로 나타났다.

In order to develop a antimicrobial agent, dried bamboo trunk was extracted by high temperature suction and then antimicrobial activities against Staphylococcus aureus ATCC 2825 and Escherichia coli DH 5$\alpha$ were investigated as compared with tea tree oil and BHA. The minimal inhibitory concentrationo(MIC) of the extracted substance against microorganisms were also examined. The results are as follows: 1. By disc diffusion method, BHA showed the strongest antimicrobial activity on Gram-positive bacteria such as S. aureus ATCC 2825 but bamboo essential oil showed the strongest antimicrobial activity on Gram-negative bacteria such as E. coli DH 5$\alpha$. 2. By broth dilution method, the minimum inhibitory concentration of the BHA, tea tree oil and bamboo oil were not detected against S. aureus ATCC 2825(MIC, 6.0 $\mu$l/ ml) and E. coli DH 5$\alpha$(MIC, 6.0 $\mu$l/ ml)

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