Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 15 Issue 1
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- Pages.36-40
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- 2000
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- 1229-1153(pISSN)
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- 2465-9223(eISSN)
Antimicrobial Activity of Dryopteris rhizoma against Some Food Spoilage Microorganisms
일부 식품부패성 미생물에 대한 관중의 항균활성
Abstract
This study was carried out to know the active faction of Dryopteris rhizoma on antimicrobial activity against some food spoilage microorganisms. Also, antimicrobial activities were investigated for the aqueous and ethanolic extracts of four herbs such as Teminaliae fructus, Eugeniae flos, Salviae miltior-rhizae radix and Dryopteris rhizoma. Antimicrobial activities of three herbs except for Terminaliae fructus showed higher activities in 75% ethanolic extracts than in aqueous extract. Ethanolic extract of Dryopteris rhizoma showed the highest antimicrobial activity among extracts of four herbs. Antimicrobial activity intensities of solvent fractions of Dryopteris rhizoma extracted by 75% ethanol were order to CHC1
관중의 추출분획물별과 Bacillus subtilis에 강한 항균활성을 보였던 가자, 정향, 단삼, 관중의 추출 용매별 (ethanol과 물)로 식품 부패성 미생물인 Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonase fluorescence에 대한 항균활성을 조사하였던 바 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 가자는 물추출물이, 정향, 단삼 및 관중은 ethanol 추출물이 각각 강한 항균활성을 나타내었으며, 그 중 관중의 ethanol 추출물이 가장 강한 활성을 보였고 그 활성정 도는 인공합성보존류인 안식향산나트륨 (sodium benzoate)보다 실험한 모든 미생물에 대하여 강했다. 2. 관중의 ethanol 추출물의 각분획물에 대한 항균활성은 CHCI