Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 29 Issue 6
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- Pages.1016-1024
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- 2000
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Polymerase Chain Reaction for the Rapid Detection of Listeria monocytogenes in Foods Using HlyA Gene Primers
HlyA유전자 Primer를 이용한 PCR에 의한 식품으로부터 Listeria monocytogenes의 신속 검출 방법
Abstract
The study was conducted to develop a rapid method for the detection of Listeria monocytogenes in foods via polymerase chain reaction (PCR) technique using hemolysin gene (hlyA) primers. Specificity and sensitivity of PCR, optimal conditions for PCR and application of hlyA gene primers for the detection of L. monocytogenes from milk and beef were investigeted. Each of the 20 L. monocytogenes strains gave a single 713 bp band, but other Listeria sup. and other bacteria did not show any bands. As few as 1 pg of L. monocytogenes DNA or 2.4
본 연구는 식품에 존재하는 L. monocytogenes균의 신속한 검출방법을 조사하기 위하여 hlyA 유전자 primer 를 사용하여 PCR 기법으로 행하였으며 primer의 특이성과 PCR의 민감성, L. monocytogenes균의 검출을 위한 최적조건 및 우유 및 소고기의 적용시험을 각각 조사하였다 PCR 특이성 실험에서는 L. monocytogenes 20주에 대한 PCR 분석 결과 모두 713 bp 크기의 PCR products를 확인할 수 있었고, Listeria spp. 및 다른 세균에서는 동일한 Poducts가 증폭되지 않으므로써 hiyA based primer의 L. monocytogenes에 대한 PCR 특이성이 관찰되었다. PCR 분석법의 민감도는 L. monocytogenes ATCC 19111의 1 pg DNA와 2.4