Effect of Heat Shock on In Vitro Development of IVM-derived Bovine Embryo

체외에서 성숙된 소 배의 체외발생에 미치는 온도충격의 영향

  • Published : 2000.09.01

Abstract

This study was carried out to compare the temperature and time of heat shock, and the effect of heat shock on development of embryos after in vitro maturation and fertilization in bovine oocytes. The results obtained were as follows. 1. The optimum temperature and time of heat shock were 41$^{\circ}C$ and 30sec on in vitro development of embryos from 4~8 cell to blastocyst. 2. The rates of cleavage on zygotes produced on in vitro were significantly increased by heat shock after IVM than before IVM(P<0.05). 3. When the oocytes were treated heat shock after IVM and 5 days cultured, developmental rates to blastocyst were increased than other experimental treatments.

본 연구는 체외에서 한우 난포란의 성숙과 수정후 배의 체외발생에 있어서 온도충격의 영향이 처리온도 및 처리시간에 미치는 효과를 검토하였다. 1. 체외에서 생산된 4~8 세포기 배의 배반포로의 배발달율에 있어서 온도충격의 적정온도는 41$^{\circ}C$, 처리시간은 30초였다. 2. 체외성숙 후의 온도충격이 체외성숙 전의 온도충격보다 수정란의 분할율을 유의하게 상승시켰다(p<0.05). 3. 체외성숙 후와 배양 5일째 배에 각각 온도처리를 하였을 경우 비처리군보다 배반포의 배발달율이 향상되었다.

Keywords