Korean Journal of Animal Reproduction (한국가축번식학회지)
- Volume 24 Issue 3
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- Pages.289-297
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- 2000
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- 1226-5284(pISSN)
Effects of Protein Sources and Co-culture on In Vitro Culture of IVF-derived Porcine Embryos
단백질 공급원 및 체세포와의 공배양이 돼지 체외수정란의 체외발달에 미치는 영향
Abstract
This study was conducted to investigate whether various protein sources and co-culture affect in vitro development of porcine zygotes derived from In vitro maturation/fertilization (IVM/IVF). These results obtained in these experiments are summarized as follows 1. When porcine oocytes matured and fertilized In vitro were cultured in NCSU 23 medium supplemented with various BSA concentrations (0.4, 0.8 and 3.2%), In vitro developmental rates of porcine zygotes to blastocyst stage were 22.9, 18.4 and 14.6%, respectively. High concentration of BSA (3.2%) showed a smaller nuclei number (36.1
본 연구는 체외성숙, 수정된 돼지 수정란의 체외발달에 다양한 단백질 공급원의 첨가 및 공배양이 미치는 영향을 조사하기 위해서 수행하였다 본 실험에서 얻은 결과들을 하면 다음과 같다. 1. 체외성숙, 수정된 돼지 수정란을 BSA의 농도가 각각 0.4, 0.8 및 3.2% 첨가된 NCSU 23 배양액 내에서 체외배양하였을 때, 배반포 단계까지의 발달율은 각각 22.9, 18.4 및 14.6%로서 BSA의 농도가 높을수록 체외발달율은 감소하는 경향을 나타내었다. 높은 농도의 BSA(3.2%)에서 발달한 배반포의 평균 세포수(36.1