Food Science and Preservation (한국식품저장유통학회지)
- Volume 7 Issue 4
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- Pages.409-413
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- 2000
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- 3022-5477(pISSN)
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- 3022-5485(eISSN)
Isolation and Purification of Tyrosinase Inhibitors from the Seeds of Thuja orientalis L.
백자인(Thuja orientallis L.)으로부터 tyrosinase 저해제의 분리 및 정제
- Lee, Jun-Young (Department of Food Science and Nutrition, Catholic University of Daegu) ;
- Park, Sang-Won (Department of Food Science and Nutrition, Catholic University of Daegu)
- Published : 2000.12.01
Abstract
Previously, the methanolic extracts of thirty Korean medicinal plant seeds were screened for tyrosinase inhibitors using a rapid and simple TLC method, which was superior to a conventional spectrophotometrical in vitro assay. As a result, the methanolic extracts of Thuja orientalis seeds was found to have strong tyrosinase inhibitory activity. To isolate active tyrosinase inhibitors, the seeds were defatted with n-hexane under reflux, and then extracted twice with methanol under reflux at 90
식물추출물로부터 보다 안전하고 효과있는 새로운 tyrosinase 저해제를 개발하기 위한 연구의 일환으로 먼저 기존의 spectrophotometric assay를 개선한 새로운 TLC 검색방법을 사용하여 여러 식물추출물을 검색한 결과 백자인의 메탄올추출물이 강한 tyrosinase 저해활성을 갖고 있음을 알 수 있었다. 따라서 백자인의 메탄올추출물로부터 tyrosinase 저해제를 분리하기 위하여 먼저 탈지 메탄올추출물을 에테르, 에틸아세테이트 및 부탄올로 순차적으로 용매분획한 후 이 중 활성이 강한 에테르 추출물을 얻었다, 다음 에테르 추출물을 5% NaHCO