The effect of different bag materials on grape quality and endeavor of maturation period determination

서로 다른 봉지재료가 포도 품질 및 숙기판단 노력에 미치는 영향

  • Published : 2000.08.01

Abstract

In an attempt to select grape bag, which elevates grape quality and make easy maturation period determination, the following research was carried out at Chungbuk Institute of Agricultural Technology, Grape Experiment Station. Light transmittance rate of bag reached to 11-65% with non-woven fabric and non-dripped vinyl bags. Non-dripped vinyl perforation and white painting bag resulted in 50 and 75%, respectively. Berry weights in non-woven fabric and non-dripped vinyl bag were high than that in paper bag. Non-dripped vinyl perforation 50%, white painting bag brought into fruit cracking, shattering, and rotten fruit, making the investigation difficult. Maturation period preceded about 1-4 day with non-woven fabric and non-dripped vinyl compared with that in paper bag. Soluble solids content with non-woven fabric and non-dripped vinyl bags was high and acidity showed a reverse result. Coloring extent was developed rapidly with non-woven fabric and non-dripped vinyl than paper bag. During initial state of coloring, coloring was rapid with Maekban-Stone mixed non-woven fabric and non-dripped vinyl + non-woven fabric bag. This was rapid with non-woven fabric bag as long appropriate maturation period. Abnormal berry rate was 5.4-7.0% with paper and non-woven fabric bags but brought about as much as 16.6-100% with non-dripped vinyl and it's mixed bags. Appearance quality was the best with index 9.0 for non-woven fabric bag. Maekban-Stone mixed non-woven fabric but non-dripped vinyl performance 50% white painting bag was the least, showing index 1.0. The time consumed for maturation determination was reduced to 74-93% with non-woven fabric and non-dripped vinyl bag compared with 17.4h/10a with paper bag.

포도 품질을 높일 수 있고, 숙기 판단 노력을 절감할 수 있는 봉지 재료를 선발하고자 1997년부터 1999년까지 3년간에 걸쳐 충청북도 농업기술원 옥천포도시험장에서 시험한 결과를 요약하면 다음과 같다. 봉지내의 광 투과율은 종이 봉지에 비하여 부직포 및 무적비닐 이용 봉지에서 11∼65%가 높았으나, 무적비닐 천공 상면 50% 흰색 페인팅 봉지는 25% 낮았다. 과립중은 종이봉지에 비하여 부직포와 무적비닐이용 봉지에서 무거웠으며, 무적비닐 천공 상면 50% 흰색 페인팅 봉지는 열과, 탈립 및 부패과가 심하여 조사가 불가능하였다. 숙기는 종이봉지에 비하여 부직포와 무적비닐 이용 봉지에서 1∼4일 빨랐다. 당도는 부직포와 무적비닐 이용 봉지에서 높은 경향이었으나, 산도는 상반된 경향이었다. 착색정도는 종이 봉지에 비하여 부직포와 무적비닐 이용 봉지에서 빨랐으며, 이들 봉지간에는 착색 정도는 맥반석 혼합 부직포와 무적비닐+부직포 봉지에서 빨랐으나, 적숙기로 가까워질수록 부직 포봉지에서 빨랐다. 비정상 과립율은 종이와 부직포 봉지는 5.4∼7.0%로 낮았으나, 무적비닐 이용 봉지는 16.6∼100%로 높았다. 외관상품질은 부직포와 맥반석 혼합 부직포에서 지수 9.0으로 가장 좋았으나, 무적비닐 천공 상면 50% 흰색 페인팅 봉지는 지수 1.0으로 가장 불량하였다. 숙기 판단 소요시간은 종이(17.4시간/10a)에 비하여 부직포와 무적비닐 이용 봉지에서 74∼93% 절감되었다.

Keywords

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