Effects of ultrasonication intensity and shaking time on the rheological behavior of alumina slurries with maltodextrin

말토 덱스트린 첨가 알루미나 슬러리의 유동특성에 미치는 초음파 처리 강도와 진동 시간의 영향 검토

  • Published : 2000.02.01

Abstract

The rheology of alumina slurries with maltodextrin was studied with different processing routes using experimental design and statistical analysis. Different processing routes include maltodextrin addition, different ultrasonication intensity applied to the slurries before or after adding maltodextrin, and shaking time. Viscosities of the slurries showed shear thinning behavior and were correlated with the Ostwald-de-Weale model. The viscosities of alumina slurries decreased with the addition of maltodextrin and increased with ultrasonication intensity. There were little differences in the viscosities of the slurries depending on whether maltodextrin was added before or after ultrasonication.

말토 덱스트린이 첨가된 알루미나 슬러리의 공정조건 변화에 따른 유동특성 변화를 실험계획법과 통계적 방법을 사용하여 분석하였다. 공정조건으로는 말토 덱스트린 첨가 여부, 말토 덱스트린 첨가 전.후에 슬러리에 대한 초음파 처리, 슬러리의 진동기 유지시간 등이 검토되었다. 대부분의 경우 슬러리의 점도는 전단 희석 특성을 나타내었으며 Ostwald-de-Weale 모델에 적합한 것으로 나타났다. 알루미나 슬러리의 점도는 말토 덱스트린이 첨가됨에 따라 감소하였으나 초음파 처리 강도가 증대됨에 따라 증가되었으며, 초음파 처리 전.후에 말토 덱스트린을 첨가하는 것은 슬러리의 점도에 별다른 영향을 미치지는 않았다.

Keywords

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