Classification system of fruits by color image processing

칼라 영상처리에 의한 과일분류시스템

  • 최연호 (경북대학교 전자전기공학부) ;
  • 부기동 (경일대학교 컴퓨터공학과) ;
  • 구본호 (경일대학교 제어계측공학과)
  • Published : 2000.09.01

Abstract

In general, the quality of agricultural products is determined by direct measurement of a weight or a magnitude, and it is determined by indirect or non-destructive method. In this paper, using color image processing, the algorithm to determine its quality and grading is presented. And the algorithm is applied to real-time citrus classifier. In the system, the size and color of orange are measured by not the sight of human but the digital image processing. The citrus classification system has the real-time maximum classification capacity of six quantify per one second. The system can be applied to controller design for the quality classification of agricultural products.

일반적으로 농산물의 품질은 무게나 크기 등을 직접 측정하여 판정하거나 간접 또는 비파괴방법을 이용하여 판정하게 된다. 본 논문에서는 비파괴를 이용한 판정방법인 칼라 영상처리를 이용하여 농산물의 품질과 등급을 결정하는 알고리즘을 개발하여, 이를 실시간 귤 분류시스템에 적용하였다. 개발된 시스템은 귤의 크기와 색상을 칼라 영상처리 하여 초당 최대 6개를 실시간 분류 할 수 있는 성능을 가지고 있다. 또한 다른 농산물의 품질판정을 위한 제어기를 설계할 경우에도 본 논문에서 개발한 알고리즘이 적용될 수 있을 것으로 기대된다.

Keywords