한국식품영양학회지 (The Korean Journal of Food And Nutrition)
- 제13권6호
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- Pages.539-546
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- 2000
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- 1225-4339(pISSN)
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- 2287-4992(eISSN)
고삼의 Streptococcus mutans에 대한 항세균 효과
Antibacterial Effects of Sophora flavescens on Streptococcus mutans
초록
고삼에서 치아우식원인세균인 S. mutans에 대한 항세균효과와 GTase의 활성을 저해하는 물질을 탐색, 개발하여 식품 또는 치아우식예방제로 응용하기 위하여 연구를 수행하였다. 고삼 에틸 아세테이트추출물의 3차 분획의 소분획에서 S. mutans에 대한 최소억제농도가 3.13
The purpose of this study is to investigate antibacterial activities of Sophora flavescens Ait. extracts for the prevention of dental caries caused by Streptococcus mutans. The fraction 5-4-3 of the ethyl acetate soluble extract of Sophora flavescens Ait. Showed strong growth inhibition activity against Streptococcus mutans (MIC, 3.13