한국식품영양학회지 (The Korean Journal of Food And Nutrition)
- 제13권4호
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- Pages.379-382
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- 2000
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- 1225-4339(pISSN)
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- 2287-4992(eISSN)
한국산 자초 적색소의 분리 및 확인
Isolation and Identification of Red Color Pigments from the Korean Lithospermum erythrorhizon
초록
한국산 자초 적색소의 추출조건과 적색소를 확인한 결과 자초에서 색소성분의 추출은 지용성 용제가 물에 비해서 추출력이 좋으며 특히 95% 에탄올이 적색소 추출에 효과적이었다. 적색소 성분의 추출은 침출 시간에 관계없이 비교적 고른 추출력을 보였으며 4
Conditions of isolation for the red color pigments from the Korean Lithospermum erythrorhizon were investigated and identification of the red pigment was analysed. Non-polar solvents were more effective than water. Especially, 95% ethanol was observed as optimum solvent for the pigments extraction. About 20 minutes at 40