초록
다양한 식품의 미생물에의한 변패를 억제하고 저장성을 높 일수 있는 포장필름을 개발하기위하여, 미생물이 생산하는 천연 항균성 물질을 홉착시킨 합성 세라믹올 첨가하여 세라 믹 LDPE 필륨을 제조하였다. 천연 항균제로는 methanol자화 방선균 MO-16 및 MO-17균이 생산한 항세균제와 새로이 분 리한 방선균 No. 31이 생산한 항진균제를 사용하였다. 방선 균 No. 31이 생산한 항진균성 불질은 배양 4일째 항균효과가 우수하였으며, $121^{\circ}C$에서 15분간 열처리시에도 항균력이 유 지되는 내열성이 확인되었다. 제조한 세라믹 LDPE 필름의 미생불 생육 억제효과를 검토한 결과 조분쇄한 돈육의 경우 포장하여 실온 및 $4^{\circ}C$에서 보존시 시판필름에 비해 미생물 생육 억제효과가 우수하였다. 고제배지에 제조필름을 첨가하 여 E. coli에 대한 항균효과를 검토한 결과 첨가량에 따라 항 균효과가 우수한 것이 입증되었다 제조펼름으로 포장한 6종 류의 식품에 대한 저장성을 검토한 결과 시판필름에 비해 저 장성이 우수한 것이 확인되었으며 특히 양송이에 대한 저장 효과가 우수하였다.
Low density polyethylene(LDPE) film was fabricated with the addition of synthetic ceramic which contained a natural antimicrobial agents. The antimicrobial agents used were isolated from culture broths of methylotropic actinomycetes strains MO-16 and MO-17, and Streptomyces sp. No. 31, which was newly isolated from soils as an antifungal agent. Four-day old culture broth of Streptomyces sp. No. 31 showed strong antifungal activity against Aspergilus niger, a test strain, and retained antimicrobial activity after heat treatment at $121^{\circ}C$ for 15 min. The ceramic LDPE film reduced the growth of total aerobic bacteria in packaged minced pork compared with commercial film. The film revealed a 40 to 50% growth inhibition of E. coli on a contained agar plate. In the storage testing of various packaged foods at room temperature for 30 days, the ceramic LDPE film showed excellent preservation compared with commercial film.