한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제29권4호
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- Pages.719-725
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- 2000
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
김으로부터 분리한 Angiotensin-I Converting Enzyme 저해제의 정제 및 특성
Purification and Characterization of Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibitor from Porphyra yezoensis
초록
본 연구는 70여종의 국내산 해조류중 가장 높은 ACE 저해 활성을 보였던 김(Porphyra yezoensis, 서천)의 산가수분해물로부터 ACE 활성 저해 펩타이 드를 분리하여 그 특성을 조사하였다. ACE 저해물질의 분획은 균일하게 파쇄한 김을 2.5 N HCl로 산 가수분해한 후 중화하여 한외여과로 분자크기 3 kDa 이하의 물질로 분리하였다. 분자크기 3 kDa이하의 물질에 대하여 column chromatography(Amberlite XAD 8, DEAE-Toyopearl, Sephadex LH-20)와 reverse phase HPLC(C18)를 순차적으로 수행하여 ACE 저해제인 PY3--II-b-h5물질을 분리하였다. PY30-II-b-h5는 분자크기는 약 580 dalton으로 glycine(24.5%), arginine(56.8%), proline(18.8%)의 아미노산 조성을 갖는 저분자 펩타이드였으며, ACE의 저해양상은 경쟁적 저해작용을 하였고, IC50 값은 10.6
This study focused on the purification and characterization of ACE inhibitor from Porphyra yezoensis. The dried Porphyra yezoensis was ground and hydrolyzed with 2.5 N HCl, followed by neutralization and centrifugation. Then, the subsequential purification of ACE inhibitor was carried out by Amberlite XAD 8, DEAE-Toyopearl 650C, Sephadex LH-20 column chromatography and reverse phase HPLC with C18 column. The purified ACE inhibitor was peptide which consisted of glycine (24.5%), arginine (56.8%) and proline (18.8%). Also, it showed the competitive inhibition pattern to ACE. The apparent molecular mass of purified peptide was 580 dalton, and an IC50 value of ACE inhibitor was 10.6