Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 29 Issue 4
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- Pages.683-690
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- 2000
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
The Effect on Rats Serum Lipid of Treadmill Exercise and Green Tea Extracts Intake with High Fat Diet
고지방식이에 Treadmill운동과 녹차추출물 섭취가 흰쥐의 혈청지질에 미치는 영향
Abstract
In this research high-fat-diet, which amounts to 40% out of the total calories, is prepared and taken to SD-lined rats for four weeks, and the exercise is taken using treadmill so that two groups are formed; one is for exercise group (E, EG) and the other for non-exercise group (CO,G). In addition the diet-intake-amount and body weight are measured for momparing a green tea extract intake group (EG,G) with a non-intake group (CO,E) and then serum lipid components can be analyzed after four weeks. Considering the total diet amounts for four weeks, Co group has the largest while the EG group does the smallest for the diet-intake-amounts; there is, however, no significant difference among all groups. Both body weight gain and the feed efficiency ratio of the CO group are larger than those of the EG and G group with significant differences (p<0.05). Taking into account the serum lipid components analysis, all of serum total cholesterol, LDL-cholesterol, and triglyceride of EG group have smaller values than those of non-exercise groups (CO,G) with significant differences (p<0.05) respectively, while HDL/LDL-cholesterol of EG group does a larger value than that of non-exercise groups with significant difference (p<0.05); these, hence, show efficient results. For the HDL-cholesterol level, there are no significant differences among each group and the ratio TC/HDL-cholesterol of EG group is smaller than that of Co group with a significant difference (p<0.05). Therefore, we can draw conclusions that exercise and green tea extract intake group (EG) has relatively better results than non-exercise groups (CO, G) through serum lipid components results and furthermore the effects of the green tea extracts intake is considered to play a supplementary role for the improvement of the serum lipid components.
본 연구는 전체열량의 40%를 고지방식이 로 조성하여 4주 동안 SD계 흰쥐에 섭취시키며 운동잡단(EG, E군)과 비운동집단(CO, G군) 으로 나누고, 다시 녹차추출물 섭취집단 (EG, G군)과 비섭취집단 (CO, E군) 으로 비교하였 으며, 운동집단에 treadmill 운동을 실시하며 식이섭취향과 체중을 측정하고 4주 후에 혈청 지질성분을 분석하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 4주 동안 총식이섭취량 비교에서 비운동 집단인 CO군의 섭취량이 가장 많았으며 운동집단인 EG군의 섭취량이 가장 낮았으나 유의 한 차이는 없었다. 테중증가는 비운동집단인 CO군과 G군이 운동집단인 EG군과 E군에 비 하여 유의한 (p<0.05) 차이로 높았으며, 식이효율도 비운동집단이 운동집단에 비하여 유의하 게 (p<0.05)높았다. 혈청 총 콜레스테롤 농도는 운동집단인 EG군이 비운동집단이 CO군과 G군에 비하여 유의하게 (p<0.05) 낮았다. HDL-chol 수준은 각군간에 유의성이 없었으며 LDL-chol에서는 운동집단인 EG군이 비운동집단인 CO군과 G군에 비하여 유의하게 (p<0.05) 낮았으며, HKL/LDL-chol 비율은 운동을 실시한 집단인 EG군이 비운동집단인 CO 군과 G군에 비하여 유의하게 (p<0.05) 낮아, 운동과 녹차추출물을 섭취한 EG군이 혈청지질 성분에서 비운동집단인 CO군과 G군에 비하여 비교적 좋은 성적을 보였다. 녹차추출물섭취 효과는 혈청 총 콜레스테롤과 LDL-chol, HDL/LDL-chol 비교에서 EG군이 E군에 비하여 유의한 차이를 나타내지는 않았으나 혈청지질성분의 향상에 보조역활을 한 것으로 사려된다.