Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 29 Issue 4
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- Pages.669-675
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- 2000
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
The Effect of Puerariae thubergiana Bentham Extract on Brain Tissue in Alcohol-Treated Rats
칡추출물이 알코올을 급여한 흰쥐의 뇌조직에 미치는 영향
Abstract
This study investigated the effect of Puerariae Flos (PF; flower of Puerariae plant) and Puerariae Radix (PR; root of Puerariae plant) water extracts on the activities on the activities of ethanol-metabolizing enzymes and free radical generating/scavenging enzymes of brain in ethanol-treated rats. Five groups of male Sprague-Dawley rats were orally administered ethanol (25%, v/v) 5 g/kg body weight/day, and sacrificed 5 weeks post treatment. PF and PR water extracts were supplemented in a diet based on 1.2g (I) or 2.4 g (II) raw PF or PR/kg body weight/day. Alcohol dehydrogenase activity of brain was significantly lowered in PF of PR groups, whereas aldehyde dehydrogenase activity was significantly higher in PR groups than those of control and PF groups. Cytochrome P-450 content, aminopyrine D-methylase and aniline hydroxylase activities were decreased in both PF and PR groups compared to control group. Aldehyde oxidase and xanthine oxidase activities tended to decrease by Puerariae plant extract supplemented goups and degree of decrease predominated in PRI. Superoxide dismutase and glutathione S-transferase activities were increased in PF or PR groups, whereas glutathione peroxidase and catalase activities were significantly decrased by Puerariae plant extracts supplement. These results indicated that supplementation of PF or PR lowers free radical generating enzymes activities. It was suggested that the activities of ethanol metabolizing emzymes and antioxidant enzymes in brain can be enhanced by PF or PR supplement in ethanol-treated rats.
칡추출물이 알코올성 뇌손상에 미치는 영향 을 구명하기 위해 알코올을 투여한 흰쥐에게 갈화와 갈근을 수준별 (I;1.2 g/kg B.W., II;2.4 g/kg B.W.) 로 5주간 급여한 후 \ulcorner 열수추출물이 알코올 대사와 유리기 생성 및 제거효소 활성에 미치는 영향을 관찰하였다. ADH 활성응ㄴ 갈화 및 갈근추출물 급여시 에탄올만 투 여한 대조군에 비하여 유의적으로 감소한 반면, ALDH 활성은 갈근추출물 급여군에서 유의 적으로 증가하였는데 1수준군의 증가정도가 현저하였다. P450 함량과 AD, AH 활성은 대조 군에 비하여 칡 열수추출물 급여시 감소되는 경향이었는데 갈근 급여군의 감소효과가 현저 하게 나타났다. AO와 XO 활성은 갈화 및 갈근추출물 급여군이 대조군에 비하여 감소되었 는데 특히 갈근추출물 1수준군에서 현저하게 나타났다. SOD 활성은 칡 열수추출물 급여시 증가하였으며 CAT와 GSH-Px 활성은 에탄올 투여로 증가된 활성이 갈근 열수추출믈 I 수 준 급여시 유의적으로 증가되었다. 이상의 결과에서 갈화 및 갈근 열수추출물 급여는 뇌조 직 중의 에탄올 대사효소계의 활성을 촉진시켰으며, 유리기제거 효소의 활성을 억제하고 항 산화효소계를 활성화하여 에탄올 투여에 인한 뇌조직의 산화적 스트레스를 완화시킬 수 있 을 것으로 사료된다.