Antioxidant Activity of Water-Extract from Coptis chinensis Franch

황련 열수추출물의 항산화 활성 효과

  • 김용주 (동국대학교 한의과대학 병리학교실) ;
  • 이문조 (동의공업대학 식품공업과) ;
  • 박진우 (동의공업대학 식품공업과) ;
  • 김준기 (동국대학교 한의과대학 병리학교실) ;
  • 최달영 (동국대학교 한의과대학 병리학교실) ;
  • 김철호 (동국대학교 한의과대학 생화학교실)
  • Published : 2000.06.01

Abstract

This study was carried out to investigate the antioxidant activity of the water extract from Coptis chinensis Franch. Coptis chinensis Franch. exhibited antioxidative activity at all concentration tested. The extract was as good as antioxidative action of the synthetic antioxidant, butylated hydroxytoluene and ascorbic acid; Also, the one was superior to that of natural antioxidant, $\alpha$ -tocopherol. With heavy metal ions (Fe3+, Zn2+) present, Coptis chinensis Franch. showed strong antioxidative effect.

상용되는 한약재의 하나인 황련(Coptis chinensis Franch)를 열수추출하여 얻은 추출물의 유지에 대 한 항산화 활성을 검토하였다. 즉 황련 추출물과 항산화제인 BHT, ascorbic acid 및 $\alpha$-tocopherol을 각 각 linoleic acid에 소정량 첨가하고 5$0^{\circ}C$에서 일정기간 저장하여 linoleic acid의 산화 안정성을 비교 검 토하였으며, 또한 유지 자동산화의 촉진인자인 금속이온(Fe3+, Zn2+)을 첨가하여 황련 추출물의 금속이 온 봉쇄효과를 조사하였다. 황련 추출물의 농도에 따른 항산화 효과는 전 농도별에서 높은 항산화 효과 를 나타내었다. 그리고 시간 경과에 따른 항산화 효과에 있어서도 정도의 차이는 있지만 각 농도(5mg 및 10mg)에서 유도기의 연장효과가 상당히 우수한 것으로 나타났다. 황련 추출물과 항산화제와의 비교 에 있어서는 합성 항산화제인 BHT 및 ascorbic acid와 거의 같은 항산화력을 나타내었으며, 천연 항산 화제인 $\alpha$-tocopherol보다는 아주 우수한 것으로 나타났다. 황련 추출물의 금속이온 봉쇄효과에 있어서 는 linoleic acid에 황련 추출물과 Fe3+ 및 Zn2+을 첨가한구가 황백 추출물의 무첨가구보다 항산화 효과 가 아주 우수한 것으로 나타나 금속이온 봉쇄력이 강한 것으로 나타났다.

Keywords

References

  1. J. Am. Oil Chem. Soc. v.52 Toxicological and biochemistry of BHA,BHT Barnen, A. L.
  2. J. Food Proc. Preserv. v.1 Antioxidant effect of spices herbs and hydrolyzates in freeze dried model system synergistic action with synthtic antioxidants Bishov, S. J.;Y. Masuoka;J. G. Kapsalis
  3. J. Food Sci. v.42 National antioxidants from rosemary and sage Chang, S. S.;O. Biserka;A. L. Oliver;C. L. Huang
  4. Kor. J. Food Sci. Technol. v.24 Antioxidant Activity of Ethanol Extract from Rhus javanica Linne. on Edible Oil Choi, U.;D. H. Shin;Y. S. Chang;J. I. Shin
  5. Kor. J. of med. Crop Sci. v.6 Screening of Korean Medicinal and Food Plants with Antioxidant Activity Chung, I. M.;K. H. Kim;J. K. Ahn
  6. Life Sci. v.34 Pharmacology of free radicals: recent views on their relation to inflammatory mechanisms Francosis, H.
  7. N. S. K. G. v.38 oxidative stability of foods fried with sesame oil Fukuda, Y.;T. Osawa;S. Kawagishi;Namiki, H.
  8. J. Nutr. Sci. Vitaminol. v.30 Antioxidant components of sweet potatoes Hayase, F.;H. Kato
  9. Lipid peroxides in biology and medicine Lipid peroxidation and membrane alterations in erythrocyte survival Hochstein, P.;C. Rice-Evans
  10. J. Nutr. v.107 Protein against carbon tetrachloride induced lipid peroxidation in the rat by dietary vitamin E selenium and methionine as measured by ethane evolution Hofeman, D. G.;W. G. Hoekstra
  11. Am. J. Pathol. v.107 Role of oxygen derived free radicals and metabolites in leucocytedependant inflammatory reactions Joseph, C. F.;A. W. Peter
  12. Phytochem. v.25 Antioxidant activity of flavonoid with peroxy radical Joseph, T.;C. Jsiane;C. Pierre
  13. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.26 Identification of Volatile Essential Oil Compounds from Houttuynia cordata Thunb Kang, J. M.;I. H. Cha;Y. K. Lee;H. S. Ryu
  14. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.23 Screening of Antimicrobial Activity of Leaf Mustard(Brassica Juncea)Extract Kang, S. K.;N. K. Sung;Y. D. Kim;S. C. Shin;J. S. Seo;K. S. Choi;S. K. Park
  15. Kor. J. Food Sci. Technol. v.27 Antioxidant Activity and Physiological Activity of Some Korea Medicinal Plants Kim, H. K.;Y. E. Kim;J. R. Do;. C. Lee;B. Y. Lee
  16. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.22 Determination of Flavonoid by HPLC and Biological Activities from the Leaves of Cudrania tricuspidata Bureau Kim, S. H.;N. J. Kim;.J. S. Choi;J. C. Park
  17. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.24 Studies on the Polysaccharide Extracted from Ganderma Lucidum Kim, S. W.;E. S. Kim;Y. S. Kim
  18. Kor. J. Food Sci. Technol. v.24 Isolation and Characterization of Antioxidant Components in Epimedium koreanum Nakai. extract Kim, S. Y.;J. H. Kim;S. K. Kim
  19. Kor. J. Food Sci. Technol. v.29 Isolation of Antioxdative Components of Perillae semen Kim, Y. J.;C. K. Kim;Y. J. Kwon;
  20. Kor. J. Ori. Med. Pathol. v.13 Antioxidant and Nitrite Scavenging Activity of Water-Extract from Phellodendron amurense Rupr. Lee, M. J.;J. W. Park;D. S. Kim;J. K. Kim;D. Y. Choi;C. H. Kim
  21. J. Kor. Soc. Food Nutr. v.21 Antioxidative Effectiveness of Water Extract and Ether Extract in Wormwood(Artemisia montana Pampan) Lee, G. D.;J. S. Kim;J. O. Bae;H. S. Yoon
  22. Kor. J. Food Sci. Technol. v.23 Antioxidant Activity of Ethanol Extract from Dodok(Codonopsis lanceolata) Maeng, Y. S.;H. K. Park
  23. Dongguk Journal: Nat. Sci. v.15 Effect of Shiho(Buplerum falcaum Linne.) on Lipid Peroxidation by Free Radicals Moon, J. Y.;M. J. Choi;K. S. Nam;J. K. Lim
  24. J. Agric. Food Chem. v.24 Antioxidative and antihemolytie of soybean isoflavones Naom, M.;B. Gestetner;A. Bondi;Y. Birk
  25. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.21 Screening of Antimicrobial Activity for Medicinal Herb Extracts Park, U. Y.;D. S. Chang;H. R. Cho
  26. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.26 Antioxidant Activity of Daidzin and Puerari toward Oxidation of Human Low Density Lipoprotein Park, C. O.;K. S. Kim;Y. A. J.;B. H. Ryu
  27. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.21 Antimicrobial Effect of Lithospermi radix(Lithospermum erythrorhizon) Extract Park, U. Y.;D. S. Chang;H. R. Cho
  28. Chem. Phys. Lipids v.45 Lipid peroxides and human disease Yagi, K.
  29. J. Kor. Ori. Med. Soc. v.16 Effects of Jwagyuyeum and Woogyuyeum on Free Radical Generating Enzyme Activities and Lipid Peroxidation in Senile Rat's Brain Yoon, C. H.;J. C. Jung;S. D. Park
  30. 中草藥 v.24 活血化瘀與抗自由基損傷 金嗚
  31. 過酸化脂質と生體 內山充
  32. 中國中西醫結合雜誌 v.12 環少丹膠襄抗衰勞及治療腎陽虛臨床觀察 杜辛
  33. 中醫雜誌 腎虛與招양化物岐化매關係初探 陳晏珍
  34. 食品工業 v.14 香辛料の抗酸化性について 木村雄吉;湯上進;齊藤浩
  35. 中藥大辭典 小學館
  36. 中國中西醫結合雜誌 v.10 腎虛衰勞與自由基的關係以及補腎藥對自由基的影響 梁曉春
  37. 本草學 李尙仁
  38. 中國藥學大典 圖說漢方醫學大辭典(Ⅰ) 陳存仁