Improving Detection Method of Pseudomonas aeruginosa, an Important Index Organism of Bottled Water Quality

먹는샘물의 녹농균 분포 및 검사방법 개선에 관한 연구

  • 정현미 (국립환경연구원 수질연구부 수질 미생물과) ;
  • 김동빈 (국립환경연구원 수질연구부 수질 미생물과)
  • Published : 2000.09.01

Abstract

Since the official allowance of bottled water at Korean domestic market in 1995, Pseudomo~zas aemginosu has been detected from 2.3% and 1.2% of source and products of bottled water sa~nple tested, respectively. according to the nation-wide dala froin May 1995 to December 1996. Therefore, P aeivginosa was the second most important parameter, next to colifoi~ns, anlong the bacieriological parameters regulated for bonled water. The official standard method initially adopted the Japanese officlal method and Standard Methods of the US, w~hich is using aspai-agiii-acetamid mnedia(A-A method). how eve^; the method showed low specificity regardless of the high sensitivity. The $42^{\circ}C$ growth test was the best biochemical featu1-e differentiating the P uelarginosu 6-om P aei-uginosa-like species such as P puririir and P Jhoi.escens amo1zg the other characierisiics such as fluorescence pigment_ pyocyanin, casein hy&olysis, etc. Thel-efore, addition of the $42^{\circ}C$ growth Lest in advance ofthe biochemical identification test, when sainple is positive by A-A method, should strengthen the spec~IiclQ w~tli ~ninin~um addition of testing load.

1995년 먹는 물 관리법 제정 이후 공식적으로 분석이 이루어진 녹농균(Pseudomonas aeruginosa)은 국내 시판중인 먹는 샘물의 원수 및 제품 수에서 각각 2.3%와 1.2% 수준으로 검출되어 세균항목 중 대장균군 다음으로 중요한 수질 세균항목으로 나타났다. 최초 제정된 공정시험법은 asparagine-acetamide 배지를 사용하는 일본 및 미국의 방법(A-A법)을 따랐는데, 녹농균의 검출민감도가 뛰어났으나 검출특이성이 높지 않았다. 검출특이성을 강화하기 위하여 수용성 형광색소를 형성, pyocyanin 색소 발생, 카제인 가수분해 $42^{\circ}C$ 성장 등 녹농균에 특징적인 생화학적 특성을 녹농균 및 유사균 기준주 및 먹는 샘물 분리주에 실험한 결과 42$^{\circ}C$성장이 유사균을 녹농균과 가장 잘 구별시켜주는 특징이었다. 따라서 민감도가 놓은 A-A법에 $42^{\circ}C$ 성장실험을 녹농균의 여타 생화학적 동정시험 이전에 추가로 검사함으로 서 $37^{\circ}C$에서 오양성으로 판정되는 유사균의 상당수를 효과적으로 제외시킬수 있으리라 사료되었다.

Keywords

References

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