Alkaline protease를 생산하는 미생물의 분리, 동정 및 효소성질

Isolation, Identification and Enzyme Properties of a Bacterium producing Alkaline Protease

  • 신공식 (충북대학교 첨단원예기술개발센터) ;
  • 강상모 (건국대학교 미생물공학과) ;
  • 고정연 (한국과학기술원)
  • Shin, Kong-Sik (Research Center for the Development of Advanced Horticultural Technology, Department of Horticulture, Chungbuk National University) ;
  • Kang, Sang-Mo (Department of Microbiological Engineering, Kon-Kuk University) ;
  • Ko, Jung-Youn (Departure of Biological Sciences, Korea Advanced Institute of Science and Technology)
  • 발행 : 2000.08.31

초록

저온에서 높은 세척력을 갖는 호소세제의 개발을 위하여 토양으로부터 alkaline protease의 활성이 높은 균주를 분리, 동정하였으며, 호소의 성질을 조사하였다. 분리균주의 형태적 특징은 Gram 음성균 이고, 간균$(0.6{\sim}0.7{\times}1.3{\sim}2.6\;{\mu}m\;in\;size)$ 형태를 하고 있으며, 운동성을 보였다. 또한 catalase 양성, aesculin, gelatin 및 casein 분해능이 있었다. 분리균주의 세포벽 구성 성분은 meso-DAP를 함유하였으며, G+C mol 함량은 43.3%를 나타내었다. 이러한 형태적, 생리 생화학적 특성의 결과로부터 분리 균주는 Acinetobacter 속으로 동정되었다. 분리 균주를 이용한 alkaline protease의 생산은 초기 pH 10과 $40^{\circ}C$에서 36시간 배양하였을 때 3,300 D.U/mL로 최대 효소 활성을 보였으며, 최적 pH와 온도는 9와 $60^{\circ}C$이었다. 또한 본 균주에 의해 생산된 alkaline protease는 두개의 활성 band를 나타내었다.

For the development of enzyme detergent capable of effectively washing at low temperature, a bacterium producing alkaline protease was isolated from soil samples, and properties of the enzyme were investigated. The selected strain was Gram negative, rod shape$(0.6{\sim}0.7{\times}1.3{\sim}2.6\;{\mu}m\;in\;size)$ and motile. It had the degradation activity of aesculin, gelatin and casein, and was catalase-positive. The cell wall components was meso-DAP, and G+C mole contents was 43.3%. From these results, the strain was identified as Acinetobacter sp. KN-27. The activity of alkaline protease by this strain peaked with 3,300 D.U/mL after 36 hours in the liquid culture at $40^{\circ}C$. The optimal pH and temperature of the enzyme were pH 9 and $60^{\circ}C$, respectively. Alkaline protease produced by Acinetobacter sp. KN-27 has shown two active bands on the electrophoresis of native gel.

키워드