Purification and Characterization of Biopolymer by Bacillus coagulans CE-74

Bacillus coagulans CE-74가 생산하는 Biopolymer의 분리 및 정제

  • Lee, Seon-Ho (Department of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Seung, Tae-Su (Division of Food Science, Changwon Junior College) ;
  • Choi, Cheong (Department of Food Science & Technology, Yeungnam University)
  • 이선호 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 성태수 (창원전문대 식품과학계열) ;
  • 최청 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 2000.05.31

Abstract

Screening was performed to isolate biopolymer-producing microorganisms from natural sources. The bacteriological characteristics of this strain and physicochemical properties of the biopolymer produced were investigated. The bacterial strain was identified as a Bacillus coagulans. Crude biopolymer treated with ethanol and actone was purified to fraction I and II by ion exchange chromatography and gel chromatography (Shephadex G-100 and Shepharose CL-2B). Analysis of chemical composition and various color reaction revealed that the polymer is composed of amino acids. It was confirmed that fraction II is a homopolymer of glutamic acid and fraction I is a homopolymer of lysine by analysis data of amino acid analyzer, GC and IR.

미생물로부터 고분자 물질을 생산하여 기능성 식품보조제로 사용하기 위한 일환으로 고점성의 biopolymer를 생산하는 균주를 분리하고 이 분리균에 대한 분류학적 성질 및 생성 biopolymer의 이화학적 성질을 조사하였다. 분리 균주는 Bacillus coagulans로 동정되었으며 Bacillus cuagulans CE-74라 명명하었다. Acetone과 ethanol 처리를 하여 crude biopolymer를 얻었으며, crude biopolymer를 DEAE-cellulose ion exchange cromatography, Sephadex G-100 및 Sepharose CL-2B를 사용하여 fraction I과 fraction II 두 분획을 분리 정제하였다. 분리된 분획의 구성 성분을 분석한 결과 당 성분은 검출되지 않았고, 아미노산 분석을 실시한 결과 fraction I은 lysine만으로 구성되어 있었으며, fraction II는 glutamic acid만이 검출되었다. 분자량은 fraction I은 약 42kD, fraction II는 약 $1.6{\times}10^3\;KD$로 추정되었다.

Keywords