Korean Journal of Medicinal Crop Science (한국약용작물학회지)
- Volume 8 Issue 2
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- Pages.146-150
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- 2000
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- 1225-9306(pISSN)
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- 2288-0186(eISSN)
Effect of Preheating Condition of Raw Ginseng on the Yield and Physical Property of Korean Red Ginseng Extract
수삼의 열처리 조건에 의한 홍삼 엑스의 수율 및 물리성 변화
- Kim, Cheon-Suk (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Choi, Kang-Ju (Joongbu University) ;
- Yang, Jai-Won (Joongbu University) ;
- Kim, Se-Bong (Joongbu University)
- Published : 2000.06.30
Abstract
In order to enhance the yield and physical property of Korean red ginseng extract, preheating stage was added to the inception of red ginseng manufacturing process and its effect was investigated. Preheating of raw ginseng at
수삼의 증삼전 열처리로 홍삼중의 추출가능 물질은 물추출물 뿐만 아니라 60%주정 수용액 추출물의 양을 근본적으로 다량 생성시켜 추출수율을 높였다. 또한 갈색도가 증진되었으며, 전분질을 함량을 저하시켜 추출물중 원심분리박의 대부분을 차지하고 있는 전분을 감소시키므로써 이의 제거를 위한 원심분리기 등 고가의 공정 단축이 가능할 수 있다. 증삼 전 예열 적정온도는