Effects of Fermented Milk Feeding on Aluminum Accumulation in Rat

젖산균 발효유섭취가 흰쥐의 장기내 알루미늄축적 억제효과

  • Park, Seong-Soo (Department of Food Nutrition, Song Won College) ;
  • Kim, Joong-Man (Department of Agricultural Chemistry, College of Life Science and Natural Resources, Wonkwang University) ;
  • Baek, Seung-Hwa (Department of Food Science and Biotechnology, Chungbuk Provincial University of Science and Technology)
  • Published : 2000.12.30

Abstract

This study was to investigate effects of the supplementation of the different lactic acid bacteria[Streptococcus thermophilus KCTC 2185 culture group(ST), autoclaved Streptococcus thermophilus KCTC 2185 culture(STS), Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 culture group(LA) and autoclaved Lactobacillus acidophilus ATCC 4356(LAS)] on suppression of aluminum accumulation in organs of rats fed with the diet containing $250\;{\mu}g/g$ aluminum sulfate for 4 weeks. Amount of aluminum accumulation in the control rat was in order of bone>lung>heart>large intestine>kidney>liver>brain>small intestine. Effects of reduction of aluminum accumulation by feeding of the four difference fermented milk were in order of LA group>LAS group>ST group>STS group. ST and LA both were more effective than STS and LAS. Ultimately fermented milk was useful in reduction of toxication by accumulating of aluminum in vivo.

젖산균(Streptococcus thermophilus KCTC 2185와 Lactobacillus acidophilus ATCC 4356) 발효유가 흰쥐기관의 알루미늄 축적 감소효과를 조사하기 위하여 사료에 알루미늄화합물$[Al_2(SO_4)_3]$을 혼화하여 먹이면서 음용수로 증류수를 준 대조군, 증류수 대신 S. thermophilus 발효시킨 발효유(ST)와 이를 살균한 발효유(STS), L. acidophilus로 발효시킨 발효유(LA)와 이를 살균한 발효유(LAS)를 먹게 한 군으로 나누어 4주 동안 사육한 후 뇌, 뼈, 폐, 심장, 간, 소장, 대장에 축적된 알루미늄 함량을 조사하였다. 대조군의 체 조직에 축적된 알루미늄 양은 뼈>폐>심장>대장>신장>간>뇌>소장의 순이었으며, S. thermophilus와 L. acidophilus로 발효된 발효유와 그 발효유를 멸균시킨 것을 각각(STS, ST 와 LAS, LA) 섭취한 군은 각각의 대조군(100%)에 비하여 축적량이 뼈의 경우 각각 46.71%, 51.03%와 66.57%, 79.23%, 폐의 경우 각각 19.04%, 29.20%와 67.73%, 76.98%, 심장의 경우 각각 50.72%, 56.46%와 72.59%, 86.63%, 대장의 경우 각각 29.94%, 35.94%와 53.81%, 81.01%, 간의 경우 각각 20.89%, 47.43%와 60.39%, 82.10%, 뇌의 경우 각각 21.82%, 38.33%와 63.85%, 81.15%, 소장의 경우 각각 3.97%, 14.13%와 60.43%, 62.42% 감소되는 효과가 있었다. 알루미늄화합물을 흡수한 흰쥐 체내 알루미늄 축적량 감소는 젖산균 발효유가 멸균시킨 젖산균 발효유보다 효과가 컸다.

Keywords