Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 6
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- Pages.1396-1402
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
Anticariogenic effects of Coptis chinensis Franch Extract
황련(Coptis chinensis Franch) 추출물의 항충치효과
- Jang, Gui-Hyun (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
- Ahn, Byung-Young (Professional Graduated School of Oriental Medicine, Wonkwang University) ;
- Oh, Suk-Heung (Division of Bioscience and Biotechnology, Woosuk University) ;
- Choi, Dong-Seong (Division of Bioscience and Biotechnology, Woosuk University) ;
- Kwon, Yong-Ju (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University)
- 장귀현 (전북대학교 식품공학과) ;
- 안병용 (원광대학교 한의학 전문대학원) ;
- 오석흥 (우석대학교 생명공학부) ;
- 최동성 (우석대학교 생명공학부) ;
- 권용주 (전북대학교 식품공학과)
- Published : 2000.12.30
Abstract
The effects of Coptis chinensis Franch(CCF) extract on the growth, acid production, cell adherence and glucosyltransferase(GTase) activity of Streptococcus mutans JC-2 were investigated. Methanol extract from CCF showed a strong inhibitory effect on the growth of S. mutans. The minimal inhibition concentration(MIC) of the methanol extract was determined as
황련 추출물의 충치 예방효과 가능성을 확인하고자 S. mutans JC-2에 대하여 황련 추출물 및 그의 주요 활성성분의 항균효과, 산생성 억제효과, GTase 활성 억제효과, 균체부착 억제효과를 조사하였다. 메탄올 추출물은 물추물에 비하여 S. mutans에 대해 강한 항균효과를 나타내었으며, 이들 추출물의 S. mutans에 대한 최소저지농도(MIC)는 각각