한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제32권6호
- /
- Pages.1326-1330
- /
- 2000
- /
- 0367-6293(pISSN)
온도 및 계절요인에 따른 포장 김치의 기체조성 변화
Gas Composition within Kimchi Package as Influenced by Temperature and Seasonal Factor
-
Hong, Seok-In
(Korea Food Research Institute) ;
-
Lee, Myung-Ki
(Korea Food Research Institute) ;
- Park, Wan-Soo (Korea Food Research Institute)
- 발행 : 2000.12.30
초록
김치발효중 기체조성변화가 숙성정도를 감지할 수 있는지 알아보기 위하여 배추김치를 플라스틱 용기에 일정량 충진하여 밀봉한 후 저장하면서 포장내 기체조성 변화를 조사한 결과, 김치발효중 포장내 기체조성은
Kimchi, made from seasonal baechu (Chinese cabbage), was sealed in PP trays with a Nylon/CPP lid film and stored at various temperatures (0, 10,