Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 6
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- Pages.1258-1265
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
Control of Aflatoxin and Characteristics of the Quality in Doenjang(soybean paste) Prepared with Antifungal Bacteria
길항미생물에 의한 된장 중 아플라톡신 제어 및 그 품질특성
- Kang, Kil-Jin (Korea Food & Drug Administration) ;
- Park, Jong-Hoon (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Cho, Jung-Il (Department of Food Technology, Chosun College of Science and Technology)
- Published : 2000.12.30
Abstract
In oder to acquire microbial agents that can be utilized for control of aflatoxin produced by Aspergillus. flavus and Asp. parasiticus, antifungal bacteria were isolated. Antifungal bacteria was identified as Bacillus spp. based on morphology and physico-biochemical characteristics. Amount of aflatoxin
본 연구는 아플라톡신 생성균의 생육을 억제시킬 수 있는 길항 미생물을 분리하고 그 길항미생물을 이용한 된장 제조시 아플라톡신 제어 효과와 된장의 품질에 미치는 영향을 조사하였다. 아플라톡신 생성균인 Asp. flavus와 Asp. parasiticus에 대해 길항력이 가장 강력한 균을 분리하였으며 그 균은 Bacillus 속의 특성을 보였다. 분리한 길항균과 아플라톡신 생성균을 처리하여 제조한 된장의 아플라톡신 함량은 Asp. flavus을 처리하였을 때 아플라톡신