Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 4
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- Pages.908-913
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
Antioxidative Activity and Related Compounds of Apple Pomace
사과박의 항산화 활성 및 항산화 성분
- Lee, Jae-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
- Kim, Young-Chan (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
- Kim, Mi-Yeon (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
- Chung, Hun-Sik (Postharvest Technology Research Institute, Kyungpook National University) ;
- Chung, Shin-Kyo (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University)
- 이재호 (경북대학교 식품공학과) ;
- 김영찬 (경북대학교 식품공학과) ;
- 김미연 (경북대학교 식품공학과) ;
- 정헌식 (경북대학교 농산물가공저장유통기술연구소) ;
- 정신교 (경북대학교 식품공학과)
- Published : 2000.08.30
Abstract
To enhance the utilization of apple pomace for the functional food resources, we analyzed the useful components and examined the antioxidant activity of apple pomace. The contents of total dietary fiber, total flavonoid, total phenolic acid and vitamine C were 55.56%, 458 mg%, 1048 mg% and 19.8 mg%, respectively. Protocatechuic acid, cinamic acid, caffeic acid, ferulic acid, syringic acid, vanillic acid and phydroxybenzoic acid were identified in the apple pomace extract by GC-MS. Phloridzin and quercetin-3-glucoside were identified in the apple pomace extract by HPLC. Ethyl acetate fraction showed the highest antioxidative ability by ferric thiocyanate method. Malondialdehyde(MDA) formation in normal rat liver tissue also showed the lowest in ethyl acetate fraction.
사과쥬스 제조 후 대부분 폐기 처분되고 있는 사과박의 이용성을 증대하기 위해 사과박의 유용성분을 분석하고 사과박 추출물의 항산화 활성을 조사하였다. 사과박의 총플라보노이드 함량은 458 mg%, 총페놀 함량은 1048 mg%, 비타민 C함량은 19.8 mg%로 나타났으며 사과박의 식이섬유 함량은 총식이섬유 55.56%, 수용성 식이섬유 14.20%, 불용성 식이섬유41.36%로 나타났다. 사과박의 phenolic acid는 protocatechuic acid가 3.51 mg%로 가장 높은 함량을 나타내었으며 사과박의 flavonoid를 HPLC로 분석하였을때 phloridzin과 quercetin-3-glucoside가 확인되었으며 각각의 함량은 48.87 mg%, 16.22 mg%로 나타났다. 사과박의 각 분획별 항산화능 시험에서 지용성 모델계에서 BHA와