Discrimination of Irradiated Beef Using Comet Assay

Comet assay를 이용한 방사선 조사육의 판별

  • Jeong, Seok-Kyu (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
  • Park, Jong-Heum (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
  • Ji, Seung-Taek (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
  • Park, Kum-Ju (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
  • Kim, Hai-Hong (Institute of Functional Foods and Safety, Handong University) ;
  • Hyun, Chang-Kee (School of Bioscience and Food Technology, Handong University) ;
  • Shin, Heuyn-Kil (School of Bioscience and Food Technology, Handong University)
  • 정석규 (한동대학교 기능성식품 및 안전성 연구소) ;
  • 박종흠 (한동대학교 기능성식품 및 안전성 연구소) ;
  • 지승택 (한동대학교 기능성식품 및 안전성 연구소) ;
  • 박금주 (한동대학교 기능성식품 및 안전성 연구소) ;
  • 김해홍 (한동대학교 기능성식품 및 안전성 연구소) ;
  • 현창기 (한동대학교 생물식품공학부) ;
  • 신현길 (한동대학교 생물식품공학부)
  • Published : 2000.08.30

Abstract

DNA damages in post-mortem bovine muscle samples caused by gamma irradiation at doses of 1 to 10 kGy were determined by Comet assay. When the cell extract was prepared in a physical method and followed by neutral lysis and neutral electrophoresis, the optimal comet images could be obtained. DNA damages were evaluated from the mean tail length, the distributions of comet images in 4 groups divided by tail length and the relative damage index (RDI) values calculated from the distribution pattern. The mean tail length and RDI value were increased by increasing the irradiation dose, and the RDI value was found to be useful as an index for discriminating of irradiation and measuring the irradiated dose. Blind tests using Korean domestic (Hanwoo) and imported beef samples showed a higher RDI value for the latter. However, the value was lower than those of irradiated samples indicating that the cause of DNA damages in the imported beef samples might be not irradiation but low-temperature treatments. It was concluded from the results of this study that the irradiated beef and its irradiated dose could be detected and predicted by Comet assay.

Comet assay를 이용하여 방사선 조사육의 조사여부 및 조사량을 판별해내는 방법을 개발하기 위해 1-10 kGy의 감마선 조사량으로 조사한 육조직에서 일어나는 DNA 손상을 측정하였다. Comet assay에 있어 최적의 comet image를 얻기 위해 세포 분리, 세포 lysis 및 전기영동에 대한 여러 조건들을 적용하여 최적의 조건을 확립하였다. DNA 손상도는 관찰되는 comet의 평균 tail length와 tail length에 의해 구분된 4 손상 등급에의 분포, 그리고 그 분포비율에 의해 본 연구에서 제시한 식에 의해 계산한 relative damage index(RDI) 값 등으로 비교 판정하였다. 평균 tail length와 RDI 값은 조사량이 증가함에 따라 증가하여 DNA 손상도가 증가됨을 나타내었으며, 평균 tail length으로는 조사량 간의 차이를 명확히 분별하기가 어려웠던 반면 RDI 값에 의하면 조사여부 및 조사량을 판별하기에 적합함을 알 수 있었다. 국내산 한우육과 수입 냉장육에 대하여 blind test를 실시한 결과 수입육이 높은 DNA 손상도를 나타내었는데 그 RDI 값은 방사선 조사에 의한 값보다는 비교적 낮은 것이어서 수입육의 DNA 손상은 방사선 조사가 아닌 저온처리의 결과인 것으로 판단되었다. 본 연구의 결과로부터 Comet assay가 우육의 방사선 조사여부 및 조사량 판별에 유용한 기술로 응용될 수 있을 것으로 판단되었다.

Keywords