Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 2
- /
- Pages.469-476
- /
- 2000
- /
- 0367-6293(pISSN)
Inhibitory Effect of Major Food Components on the Activity of Antimicrobial Active Substance from n-Hexane Fraction of Mallotus japonicus Muell on Listeria monocytogenes
식품의 주요 성분이 예덕나무 헥산추출물의 Listeria monocytogenes에 대한 항균활성에 미치는 영향
- Ahn, Yong-Seon (Faculty of Biotechnology(Food Science & Technology), Chonbuk National University) ;
- Shin, Dong-Hwa (Faculty of Biotechnology(Food Science & Technology), Chonbuk National University) ;
- Kim, Yong-Suk (Faculty of Biotechnology(Food Science & Technology), Chonbuk National University)
- 안용선 (전북대학교 응용생물공학부(식품공학) 농업과학기술연구소) ;
- 신동화 (전북대학교 응용생물공학부(식품공학) 농업과학기술연구소) ;
- 김용석 (전북대학교 응용생물공학부(식품공학) 농업과학기술연구소)
- Published : 2000.04.30
Abstract
Inhibitory action of major food components on antimicrobial active substance (linolenic acid) was tested against Listeria monocytogenes ATCC 19111 for 72 hr at
식품의 주요성분이 항균 활성 분획물의 항균 활성에 미치는 영향을 살펴보기 위해 액체 배지에 casein, soybean oil 및 soluble starch를 일정 수준으로 첨가하여 최종 농도를 1% 및 3%로 조정한 후 항균 활성이 우수한 예덕나무 조 추출물인 hexane 분획물 및 linolenic acid를 50 ppm 및 1,000 ppm 수준으로 첨가한 액체 배지에 L. monocytogenes 2 균주를 접종,