Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 1
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- Pages.90-96
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
Studies on Optimum Cooking Conditions for Commercial Continuous Rice Cooker
대량연속취반장치에서 최적 취반조건 연구
- Lee, Eun-Young (Department of Biotechnology, and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Jung, Jin-Hoon (Department of Biotechnology, and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Shin, Hae-Hun (Department of Food Marketing, Chonan College of Foreign Studies) ;
- Lee, Seok-Hoon (Department of Biotechnology, and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Pyun, Yu-Ryang (Department of Biotechnology, and Bioproducts Research Center, Yonsei University)
- 이은영 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
- 정진훈 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
- 신해헌 (천안외국어대학 식품유통과) ;
- 이석훈 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
- 변유량 (연세대학교 생명공학과 및 생물산업소재연구센터)
- Published : 2000.02.28
Abstract
The optimum cooking conditions for large scale continuous gas cooker were studied with three varieties of rice. Optimum soaking time for the cooker was estimated to be 30 min at cooking temperature above
대량취반공정의 표준화를 위하여 최적침지 및 취반 조건에 대하여 연구하였다. 침지공정에서 쌀의 수화속도를 수화시간, 수온 및 초기수분함량의 함수로 예측 할 수 있는 수화모델을 제안하였으며, 수화모델 예측 값과 실험값은 잘 일치하였다. 최적수화시간은 침지수온