Sectional Composition of Minerals in Domestic Deer Antler

국내산 녹용(Cervi parvum Cornu) 의 부위별 무기질 조성

  • Kim, Hye-Young (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
  • Rhyu, Mee-Ra (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute)
  • 김혜영 (한국식품개발연구원 생물공학연구본부) ;
  • 류미라 (한국식품개발연구원 생물공학연구본부)
  • Published : 2000.02.28

Abstract

The mineral compositions were analysed of the tip and the upper section of dried domestic antlers. The upper section was divided longitudinally into four parts. The tip and the upper section were divided traversely into the velvet and the spongy bone layers. The contents of ash, calcium, phosphorus and magnesium increased (p<0.05), and those of manganese, zinc, copper and iron decreased (p<0.05) downward from the tip both in the velvet and the spongy bone layers. The contents of ash, calcium, phosphorus, manganese and zinc of the spongy bone layer were significantly (p<0.05) higher than those of the velvet layer. The tip, which is the growth center of the antler, had the significantly (p<0.05) lowest proportions of Ca/ash, Ca/P and Ca/Fe ratios both in the velvet and spongy bone layers.

본 연구는 국내산 녹용(사슴뿔의 상대)을 종으로 5개 부위, 횡으로 벨벳층과 스폰지층의 2개 부위로 분할하여 무기질 조성 및 함량을 분석하였다. 회분, Ca, P, Mg, Zn 함량은 tip 부위에서 하단으로 내려갈수록 유의적으로 증가하였으며, Mn, Cu, Fe 함량은 tip 부위에서 하단으로 내려갈수록 유의적으로 감소하였다. 스폰지층은 벨벳층에 비하여 회분 함량이 3배, Ca 함량이 2배 정도 높았으며 대부분의 무기질 함량은 벨벳층에 비하여 스폰지층이 유의적으로 높았다. Tip부위는 다른 부위에 비하여 특히 회분, Ca, P, Cu, Fe 함량 및 Ca/ash(%), Ca/P, Ca/Fe 비에 있어서 현저한 차이를 보였으므로 이러한 성분 및 성분비가 녹용의 품질 지표로 사용될 수 있는 가능성이 제시되었다.

Keywords