Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 1
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- Pages.42-49
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
A New Method for Analysis of Capsaicinoids Content in Microcapsule.
미세캡슐내의 캡사이시노이드의 새로운 분석법
- Jung, Jong-Min (Department of Food Science and Technology, Seoul National University of Technology) ;
- Kang, Sung-Tae (Department of Food Science and Technology, Seoul National University of Technology)
- Published : 2000.02.28
Abstract
A new method for the quantitative determination of capsaicinoids in microcapsule has been developed. Among seventeen solvents tested for solubilizing wall material (gum arabic and modified starch) of microcapsule, dimethyl sulfoxide (DMSO) was selected as an optimal solvent. The most appropriate mixing ratio of microcapsule to DMSO for solubilizing wall material was 1 to 10(w/v). Appropriate carriersolubilizing temperature and time were
미세캡슐화된 고추올레오레진 capsicum을 사용하여 core material인 올레오레진을 파괴하지 않고, wall material를 제거함으로써 올레오레진 중의 capsaicinoids 함량을 측정하는 방법을 확립하였다. 미세캡슐을 용해할 수 있는 용매로서 dimethyl sulfoxide(DMSO)를 선발하였으며, DMSO에 혼합되는 용매로서 탄수화물을 침전시킬 수 있으면서 올레오레진에 대하여 높은 용해성을 가진 용매인 에탄올을 wall material 침전에 이용하였다. Wall material은 DMSO사용량에 대한 미세캡슐의 사용량의 비율이