A Study on Suppression Components of Spoiling Ginseng

수삼부패억제 활성물질 선발연구

  • Seon Hyun-Joo (Department of food science & technology, Chungnam National University) ;
  • Joo In-Sun (Department of food science & technology, Chungnam National University) ;
  • Sung Chang-Keun (Korean Ginseng & Tobacco research institute)
  • 손현주 (충남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 주인선 (충남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 성창근 (인삼연초 연구소)
  • Published : 1999.06.01

Abstract

This study carried out to scanning and select the antimicrobial pharmaceuticals which were suppress the rottening of fresh ginseng. We are isolated 20 kinds of microorganisms from rotten ginseng. In these of the microorganisms, five bacteria, fresh ginseng root-rottening, are identified to Pseudomonas putida, Pseudomonas putida biotype A, Bacillus spp, Enterobacter cloacae, and Klebsiella pneumoniae. Particularly. Bacillus spp was rapidly rotted the ginseng root, compared with the others. The antimicrobial activity were tested with 19 kinds of water extracts, and 34 kinds of essential oils. The water extract of Terminaliae Fructus, and Schiandra chinensis are strongly inhibited the growth of bacteria causing the ginseng root-rottening. And 5 kind of essential oils are inhibited bacteria. It was regarded that the water extract of Terminaliae Fructus has weekly water insoluble and polar antimicrobial components.

수삼부패와 관련된 미생물을 선발 및 동정한 결과 부패한 수삼으로부터 20종의 미생물을 분리하고 이중 수삼을 빨리 부패시키는 균주 6종(세균 5종,사상균 1종)을 분리하였다. 수삼부패 세균은 Pseudomonas putida, Pseudomonas putidaa biotype A, Bacillus spp., Enterobacter cloecae 및 Klebsiella pneumoniae로 각각 동정되었으며, 수삼부패사상균은 Rhiaopu oryzae로 동정되었다. 이중 수삼부패를 가장 빨리 일으키는 균주는 Bacillu spp.이였다. 수삼부패 억제물질을 선택하기 위하여 생약추출물과 정유 50여 종으로부터 가자 및 오미자의 물추출물과 감국, 누노, 선복화, 자초 및 지유의 정유를 Bacillus spp.에 대하여 항균활성이 강한 물질로 선발하였다. 이 중 가자추출물과 오미자추출물은 Bacillu spp의 생육을 크게 억제하였다. 특히 가자추출물은 천연 보존제로 시판되고 있는 DF-100(자몽씨 추출액)과 비슷한 수준의 항균력을 나타내었고, 가자추출물의 항균활성물질은 약한 지용성을 띠는 극성의 산성물질로 판단되며 현재 이물질을 분리,정제 중에 있다. 수삼을 가자 추출물의 $1\%$수용액에 5분간 침지하였으나 $30^{\circ}C$에서 보관하였을 때 Bacillus spp에 의한 부패가 다소 억제되었다. 결론적으로, 가자 및 오미자의 물추출물과 감국, 누노, 선복화, 자초 및 지유의 정유를 수삼부패 억제활성물질로 선발하였으며 앞으로 원료삼(수삼)의 장기저장에 이들 생약추출물의 활용방안을 검토하는 것이 필요하다고 판단된다.

Keywords