Relationships between Morphologies and Properties of PA 6,6/EPM/EPM-g-MA Blends

PA 6,6/EPM/EPM-g-MA 블렌드물의 특성과 Morphology 관계

  • Lee, Yoong (Department of Chemical Engineering, College of Engineering, Dankook University) ;
  • Lee, Chang-Woo (Department of Chemical Engineering, College of Engineering, Dankook University) ;
  • Chang, Yoon-Ho (School of Chemical, Polymer & Biological Engineering, In-Ha University) ;
  • Hahm, Yeong-Min (Department of Chemical Engineering, College of Engineering, Dankook University)
  • 이융 (단국대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 이창우 (단국대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 장윤호 (인하대학교 화학.고분자.생물공학부) ;
  • 함영민 (단국대학교 공과대학 화학공학과)
  • Received : 1999.01.08
  • Accepted : 1999.06.21
  • Published : 1999.08.10

Abstract

In this study, binary PA 6,6/EPM(or EPM-g-MA) blends and ternary PA 6,6/EPM/EPM-g-MA blends were fabricated according to the variation in elastomer content and composition ratio of blend, and mixing temperature and rate so as to investigate the degree of influence of elastomer content and average particle size, morphology, and distribution of dispersed elastomer on properties of blends. As results, under the constant mixing rate(250 rpm) and different five section temperature profiles(270-265-265-255-$255^{\circ}C$) in extruder, high notched Izod impact strength was the property of PA 6,6/EPM-g-MA(70/30) blend among binary blends. Notched Izod impact strength of this blend was 25 times improvement compared with that of polyamide 6,6. In addition, elastomer average particle size of ternary PA 6,6/EPM/EPM-g-MA(70/15/15) blend was $0.56{\mu}m$, which was fine distribution, and notched Izod impact strength of that blend was the highest of all blends prepared with the variation in elastomer content. But the properties of this ternary blend were decreased remarkably at the diverse mixing temperatures and mixing rates.

본 연구는 용융법에 의한 폴리아미드 6,6과 EPM 및 EPM-g-MA와 블렌딩시 탄성 중합체 함유량, 조성비(wt %), 혼합온도, 혼합속도 등의 변화에 따른 이성분 PA 6,6/EPM(or EPM-g-MA) 블렌드물과 삼성분 PA 6,6/EPM/EPM-g-MA 블렌드물을 제조하여 블렌드물 내 탄성 중합체 평균 입자 크기, 입자 형상 및 분포 등의 변화를 분석하고, 이에 따른 블렌드물의 기계적, 열적 특성에 미치는 영향을 고찰하였다. 본 연구결과, 혼합속도 250 rpm하에서 압출기 내 다섯 영역의 온도를 270, 265, 265, 255 및 $255^{\circ}C$로 변화시켜 탄성 중합체의 함유량 변화에 의하여 제조된 이성분 블렌드물중 높은 충격강도는 PA 6,6/EPM-g-MA(70/30) 블렌드물에서 확인되었으며 폴리아미드 6,6의 충격강도에 비하여 25배 증가하였다. 동일한 압출기 내 조건하에서 제조된 삼성분 블렌드물 중 PA 6,6/EPM/EPM-g-MA(70/15/15) 블렌드물 내 탄성 중합체 평균 입자크기는 $0.56{\mu}m$이면서 고른 입자분포를 나타내었으며 충격강도는 제조된 모든 블렌드물 중 가장 높았다. 이러한 블렌드물의 조성비하에서 혼합온도와 혼합속도 변화에 의하여 제조된 블렌드물의 기계적 특성과 블렌드물 내 탄성 중합체 분산정도는 감소하였다.

Keywords

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