Seasonal Variation in Lipid Class and Fatty Acid Composition of 12 Species of Korean Fish

12종 어류의 지질 및 지방산 조성의 계절적 변화

  • JEONG Bo-Young (Dept. of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeonggang National University) ;
  • MOON Soo-Kyung (Dept. of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeonggang National University) ;
  • CHOI Byeong-Dae (Dept. of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeonggang National University) ;
  • LEE Jong-Soo (Dept of Marine Food Science and Technology/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University)
  • 정보영 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 문수경 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 최병대 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 이종수 (경상대학교 수산가공학과 해양산업연구소)
  • Published : 1999.01.01

Abstract

Seasonal variation in lipid classes and fatty acid compositions of total lipid (TL) of 12 species of Korean fish muscle, which caught off Tongyeong coast of the Southern Sea (Nam-Hae) from Mar, 1995 to Feb. 1996, was studied. Triglyceride (TG) and free sterol (ST) were prominent lipid classes of neutral lipid in all fish species. The percent of TG rose with increasing TL content by season, but that of ST fell. The prominent lipid classes of phospholipid were phosphatidylcholine (PC) and phosphatidylethanolamine (PE), percents of PC and PE were higher in the fish containing lower lipid. The prominent fatty acids in all fish species were 16:0 ($19.5\pm1.99\%$) 22:6 (n-3) ($16.6\pm7.46\%$), 18:1 (n-9) ($15.8\pm8.39\%$), 20:5 (n-3) ($8.46\pm3.70\%$), 16:1 (n-7) ($7.06\pm3.08\%$) and 14:0 ($3.80\pm2.15\%$). With increasing TL content by season, the percent of monounsaturated fatty acids (MUFA) such as 18:1 (n-9) and 16:1 (n-7) rose, but those of polyunsaturated fatty acids (PUFA) such as 22:6 (n-3) and 20:5 (n-3) fell. There was a negative correlation between the percent of the MUFA and the PUFA of total fatty acids. However, the PUFA content increased as the TL content increased by season. On the other hand, the percent of 16:0 almost unchanged by seasonal variation of lipid content.

한국 남해 연근해에서 어획된 12종의 주요 어류 (표$\cdot$중층회유어 5종; 멸치, 숭어, 전어, 방어, 고등어: 연안암초어 3종:조피볼낙, 참돔, 감성돔: 저서어 4종: 도다리, 붕장어, 넙치, 말쥐치)를 대상으로 하여 그들의 지질 및 총지방산 조성비의 계절변화를 검토하였다. NL의 주요 조성은 TG 및 ST이었으며, TG조성비는 TL함량과 로그함수로 정의 상관관계 (r=0.91, p<0.001)를 나타내었다. PL의 주요 조성은 PC와 PE였으며, 양자의 조성비는 TL 함량이 적은 어종에서 높은 경향을 나타냈다. 시험된 어류의 주요지방산은 16:0($19.5\pm1.99\%$), DHA($16.6\pm7.46\%$), 18:1 (n-9) ($15.8\pm8.39\%$), EPA ($8.46\pm3.70\%$), 16:1 (n-7) ($7.06\pm3.08\%$), 14:0 ($3.80\pm2.15\%$) 등이었다. 이들 주요 지방산중 MUFA인 18:1 (n-9)와 16:1 (n-7)의 조성비의 변화는 TL 함량 변화와 비례하였으나, PUFA인 DHA와 EPA의 조성비의 변화는 TL 함량 변화와 역비례하였다. 한편 이들 MUFA와 PUFA 조성비와의 변화 사이에는 로그함수로 역의 상관관계 (r=-0.87, p<0.001)를 나타냈다. 그러나 SFA(16: 0)의 조성비는 계절에 따른 지질함량 변동의 영향을 거의 받지 않았다. 또한 EPA 및 DHA의 함량은 지질함량과 정의 상관관계(r=0.95, p<0.001)를 보였다.

Keywords