게껍질에서 추출한 chitosan 필름의 이용에 관한 연구 2. Chitosan 코팅처리한 토마토의 품질변화

A Study on the Properties and Utilization of Chitosan Coating 2. Changes in the Quality of Tomatoes by Chitosan Coating

  • KIM Hyonng-Seub (Department of Food Science and Technology, Pukyong national University) ;
  • SON Byung-Yil (Sea Food & Marine Bioresources Development Center, Pukyong National University) ;
  • PARK Seong-Min (Department of Food Science and Technology, Pukyong national University) ;
  • LEE Keun-Tai (Department of Food Science and Technology, Pukyong national University)
  • 발행 : 1999.09.01

초록

제조한 chitosan용액을 이용하여 토마토를 코팅처리하여 저장기간에 따른 중량, pectin함량 및 침입강도, 유리당, 유리산 및 pH등의 변화를 조사한 결과는 다음과 같다. $2\%$ chitosan용액으로 도포한 토마토(도포구)와 도포하지 않은 토마토 (대조구)의 중량감소는 대조구인 경우 저장 9일째 $4.6\%$인 반면 도포구인 경우 18일째 $4.8\%$로 2배 정도의 저장기간이 연장되었다. 저장 18일째 대조구와 도포구의 침입강도와 pectin 함량을 측정한 결과, 대조구인 경우 침입강도는 1.03kg, pectin 함량은 $0.44g\%$이었으며, 도포구는 각각 1.63kg, $0,58g\%$로 도포한 토마토의 침입강도와 pectin 함량이 대조구에 비해 높았다. 저장일수가 경과함에 따라 유리당의 변화는 전체적으로 증가하였으며, 저장 18일째에 대조구와 도포구는 각각 $2.24g\%$, $1.62g\%$로 증가폭은 대조구가 더 크게 나타났다. 또한 유기산과 pH의 변화는 저장 18일째 대조구 $0.15g\%$, 도포구 $0.17g\%$로 도포구가 높게 나타났으며, pH의 경우 대조구가 도포구보다 다소 높게 나타났다. 이상의 결과로 볼 때 대조구에 비해서 도포구가 저장기간을 연장하는데 효과적인 것으로 생각된다.

Coating with chitosan ($2\%$, pH: 5.0) had a beneficial effect such as less weight loss, flesh firmness and maintenance of sugar content of tomatoes stored at the normal temperature. The weight loss of chitosan-coated tomatoes was $4.8\%$ during the storage-period (18days) while that of control was $10.2\%$. When it was stored for 18 days, the tomatoes coated with chitosan showed higher in firmness (1.63 kg) and pectin content ($0,58g\%$) than the control (1.03 kg, $0.44g\%$). For the total soluble acid and pH, the tomatoes coated with chitosan were higher in oxalic acid ($0.17 g\%$) than the control ($0.15 g\%$) and the latter were higher in the pH than the former, when they were stored for 18 days.

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