정신신체의학 (Korean Journal of Psychosomatic Medicine)
- 제7권1호
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- Pages.87-102
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- 1999
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- 1225-6471(pISSN)
한국판(韓國版) 식사태도(食事態度) 검사(檢査)-26에서 고득점(高得點)을 보인 한국(韓國) 일반(一般) 남성군(男性群)의 식사특성(食事特性)과 일반정신병리(一般精神病理)
Eating Traits and General Psychopathology of Korean Males Who Show High Score on the Korean Version of Eating Attitudes Test-26
- 한기석 (총무신경정신과의원) ;
-
이영호
(인제의대 서울백병원 신경정신과) ;
- 이민규 (국립서울정신병원 임상심리과) ;
- 박세현 (진주정신병원) ;
- 손창호 (인천 길병원 정신과) ;
-
정영조
(인제의대 서울백병원 신경정신과) ;
- 홍성국 (홍성국 신경정신과의원) ;
- 이병관 (성모 신경과의원) ;
- 장필립 (장필립 신경정신과의원) ;
- 윤애리 (윤 신경정신과의원)
- Han, Ki-Seok (Chungmu Neuropsychiatric Clinic) ;
-
Lee, Young-Ho
(Department of Neuropsychiatry, Seoul Paik Hospital, Jnje University) ;
- Rhee, Min-Kyu (Department of Clinical Psychology, Seoul National Mental Hospital) ;
- Park, Se-Hyun (Jinju Mental Hospital) ;
- Sohn, Chang-Ho (Department of Psychiatry, Incheon Kil Hospital) ;
-
Chung, Young-Cho
(Department of Neuropsychiatry, Seoul Paik Hospital, Jnje University) ;
- Hong, Sung-Kook (Hong Sung Kook's Neuropsychiatric Clinic) ;
- Lee, Byung-Kwan (St. Mary Neuropsychiatric Clinic) ;
- Chang, Phi-Lip (Chang Philip's Neuropsychiatric Clinic) ;
- Yoon, A-Rhee (Yoon's Neuropsychiatric Clinic)
- 발행 : 1999.06.15
초록
연구목적 : 본 연구의 목적은 한국 일반인구에서 식사 장애에 대한 고위험 남성 군(high risk male group for the eating disorders)의 유병율을 알아보고 이들의 인구학적 특징, 식사 행동과 연관된 특정 및 일반 정신 병리에 있어 특징을 알아 보는데 있다. 대상 및 방법 : 한국 일반 인구를 대상으로 한국판 식사 태도 경사(the Korean version of Eating Attitude Test-26 : KEAT-26)상 절단점 이상의 고득점을 보인 남성 군 52명을 최종 대상으로 여성 고득점군 208명과 비교하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 결과 : 1) KEAT-26상 절단점 21 점 이상을 보였던 대상은 총 260/3062(8.5%)로 이중 남성이 52/260(20.0%), 여성이 208/260(80.0%) 이었으며(남성 대 여성의 비율 1 : 4) 전체 연구에 대한 비율은 남성이 52/3062(1.7%), 여성이 208/3062(6.8%) 이었다. 2) 인구학적 특정으로 평균 연령은 유의한 수준은 아니었으나 남성 군이
Objectives : The purposes of this study were to estimate the prevalence rate of eating disorders in Korean males and to clarify their characteristics in sociodemograhic data, the eating traits, and general psychopathology through the comparison with those of female high scored group on the Korean version of Eating Attitudes Test-26(KEAT-26). Methods : Using a multi-stage questionnaire sampling method including area sampling, proportionated stratified sampling, and quota sampling, we surveyed a total of 4,400 Korean adults over 18 in a nationwide area(9 kus, 10 middle or small cities, and 17 kuns), obtaining usable responses on 3,896. Of the 3,062 subjects(1249 males and 1813 females) who were available for analysis, we ascertained 52 males and 208 females who had high score(
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